gastro postao
Na jelovniku je danas kremasti rižoto s radičem, kestenom i tikvom!
Danas vam donosim jedan ukusan i zdrav recept pun jesenskih okusa. Radi se o rižotu s crvenim radičem, pireom od hokaido tikve i kuhanim kestenima. Ako želite ovaj recept napraviti veganskim ili bez laktoze, sve što morate učiniti jest zamijeniti slatko vrhnje s nekim biljnim vrhnjem za kuhanje!
I naravno, bacite oko na blog La Vie Shobaine i prateći Instagram profil!
Sastojci:
- 260 g hokaido tikve
- 100 g očišćenih kestena
- 200 g crvenog radiča
- Šalica riže
- 1 dcl bijelog vina
- 50 ml slatkog vrhnja
- Sol, papar, timijan
Postupak:
- Kestene skuhajte i očistite. Stavite sa strane.
- Hokaido tikvu razrežite na manje komadiće i skuhajte. Ako želite, umjesto kuhanja možete ju ispeći u pećnici – od nje ćemo napraviti umak pa nam metoda kuhanja nije toliko bitna.
- Na zagrijanu tavu na malo ulja ubacite radič koji ste prethodno oprali i narezali. Obradite ga kratko, uz povremeno miješanje.
- U radič dodajte rižu i lagano ju “popržite”, odnosno pustite da se zacakli. Tada sve podlijte sa zakuhalom vodom. Dodajte dovoljno vode da vam tek prekrije rižu.
- Dok se riža i radič kuhaju na laganoj vatri, svako toliko ih lagano promiješajte. U međuvremenu u blender dodajte kuhanu hokaido tikvu i slatko vrhnje. Blendajte dok ne dobijete finu narančastu kremicu.
- Rižoto začinite – dodajte soli, papra i žličicu timijana i podlijte s vinom. Nastavite s laganim miješanjem rižota.
- Nakon par minuta, pred kraj kuhanja, dodajte kremu od hokaido tikve.
- Kada je rižoto gotov, u njega lagano umiješajte kuhane kestene. Ako imate cijele kestene (odnosno ako vam se nisu raspali tijekom kuhanja i čišćenja), možete ih nekoliko staviti sa strane za dekoraciju pri serviranju.
Servirajte odmah. Dobar tek!
Laura Roman