Danas ti donosim jedan ukusan i zdrav recept pun jesenskih okusa. Radi se o rižotu s crvenim radičem, pireom od hokaido tikve i kuhanim kestenima. Ako želite ovaj recept napraviti veganskim ili bez laktoze, sve što moraš učiniti jest zamijeniti slatko vrhnje nekim biljnim vrhnjem za kuhanje!
I naravno, baci oko na blog La Vie Shobaine i prateći Instagram profil!
Sastojci:
- 260 g hokaido tikve
- 100 g očišćenih kestena
- 200 g crvenog radiča
- Šalica riže
- 1 dl bijelog vina
- 50 ml slatkog vrhnja
- Sol, papar, timijan
Postupak:
- Kestene skuhaj i očisti pa ih stavi sa strane.
- Hokaido tikvu razreži na manje komadiće i skuhaj. Ako želiš, umjesto kuhanja možeš ju ispeći u pećnici – od nje ćemo napraviti umak pa nam metoda kuhanja nije toliko bitna.
- Na zagrijanu tavu na malo ulja ubaci radič koji si prethodno oprala i narezala. Obradi ga kratko, uz povremeno miješanje.
- U radič dodaj rižu i lagano ju “poprži”, odnosno pusti da se zacakli. Tada sve podlij zakuhalom vodom. Dodaj tek toliko vode da prekrije rižu. Dok se riža i radič kuhaju na laganoj vatri, svako toliko ih lagano promiješaj.
- U međuvremenu u blender dodaj kuhanu hokaido tikvu i slatko vrhnje. Blendaj dok ne dobiješ finu narančastu kremicu.
- Rižoto začini: dodaj soli, papra i žličicu timijana pa podlij vinom. Nastavi s laganim miješanjem rižota.
- Nakon par minuta, pred kraj kuhanja, dodaj kremu od hokaido tikve.
- Kada je rižoto gotov, u njega lagano umiješaj kuhane kestene. Ako imaš cijele kestene (odnosno ako ti se nisu raspali tijekom kuhanja i čišćenja), možeš ih nekoliko staviti sa strane za dekoraciju pri serviranju.
Serviraj odmah. Dobar tek!