Džem od šljiva

Ovaj recept sam dobila od svoje bake koja godinama radi savršeni džem. Tri sata kuhanja i miješanja izgledaju naporno ali se isplati trud, jer stvarno džem bude prekrasan.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Potrebno vam je

  • 9 kg očišćenih šljiva
  • 1.50 kg šećera
  • 1 dl vinskog octa
  • 1 vanilin šećer

Priprema

  1. Šljive operite i očistite te ih stavite u posudu u kojoj ćete ih kuhati. U to dodajte kilogram i pol šećera, nikako više od toga! Zatim dodajte 1 dcl vinskog octa i sve promiješajte. Pustite preko noći da se sve sjedini.
  2. Stavite sve to kuhati. Kada zakuha miješajte na laganoj vatri džem 3 sata, to je pravo vrijeme za dobar džem! Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer.
  3. Teglice operite i stavite u pećnicu da se zagriju. Vrući džem stavite u teglice, zatvorite i okrenite naopako.
Posjeti Gastro.hr