Grijanje na najjače: Napravi kuhano vino kod kuće

Shutterstock
Ovaj napitak odlična je uvertira u nadolazeće blagdane.
Vidi originalni članak

Vrijeme Adventa ne možemo zamisliti bez kuhanog vina, a recept kako ga pripremiti postaje tražena roba.

Iako se kuhano vino prvenstveno radilo od crnog vina, danas se nerijetko kuha i bijelo. Za kuhano vino ne treba birati vrhunska vina jer arome cimeta i klinčića ionako nadvladaju izvorni okus. Ali, trebalo bi izbjegavati i ona najjeftinija vina jer nećeš dobiti okusa kakav bi trebao biti. Recepti se mogu prilagođavati. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka - kiselijem vinu tako se dodaje više šećera, a i količine začina mogu varirati. 

 

recept za zagrijavanje Zagrij se uz kuhano vino po receptu Mary Berry

 

Donosim ti recept za crno i bijelo kuhano vino, a na tebi je da izabereš koje ti više odgovara i baci se na kuhanje. 

Crno kuhano vino

Sastojci:

  • 1 l crnog vina
  • 2 dl vode
  • limun
  • 2 štapića cimeta
  • 8 klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 3 žlice šećera

Priprema:

  1. Limun narezati na kriške.
  2. Zagrijati vino sa šećerom i začinima, dodati limun i pustiti da sve zajedno kuha oko 5 minuta. 
  3. Maknuti s vatre, poklopiti lonac s vinom i ostaviti da odstoji jedan sat.
  4. Prije posluživanja ponovno zagrijati.

Kuhano bijelo vino

Sastojci:

  • 2 l bijelog vina
  • 1 dl vode
  • 3 naranče
  • 7 žlica šećera
  • štapić cimeta
  • 8 klinčića

Priprema:

  1. Iscijediti sok naranči.
  2. Dodati ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem.
  3. Lagano zagrijavati do vrenja, smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha još 15 minuta.
  4. Poslužiti vruće. 

Utopli se uz kuhano vino!

 

ZA BLAGDANE Kuhajte vino po receptu Jamieja Olivera

Posjeti Gastro.hr