Vrijeme Adventa ne možemo zamisliti bez kuhanog vina, a recept kako ga pripremiti postaje tražena roba.
Iako se kuhano vino prvenstveno radilo od crnog vina, danas se nerijetko kuha i bijelo. Za kuhano vino ne treba birati vrhunska vina jer arome cimeta i klinčića ionako nadvladaju izvorni okus. Ali, trebalo bi izbjegavati i ona najjeftinija vina jer nećeš dobiti okusa kakav bi trebao biti. Recepti se mogu prilagođavati. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka - kiselijem vinu tako se dodaje više šećera, a i količine začina mogu varirati.
Donosim ti recept za crno i bijelo kuhano vino, a na tebi je da izabereš koje ti više odgovara i baci se na kuhanje.
Crno kuhano vino
Sastojci:
- 1 l crnog vina
- 2 dl vode
- limun
- 2 štapića cimeta
- 8 klinčića
- 2 zvjezdasta anisa
- 3 žlice šećera
Priprema:
- Limun narezati na kriške.
- Zagrijati vino sa šećerom i začinima, dodati limun i pustiti da sve zajedno kuha oko 5 minuta.
- Maknuti s vatre, poklopiti lonac s vinom i ostaviti da odstoji jedan sat.
- Prije posluživanja ponovno zagrijati.
Kuhano bijelo vino
Sastojci:
- 2 l bijelog vina
- 1 dl vode
- 3 naranče
- 7 žlica šećera
- štapić cimeta
- 8 klinčića
Priprema:
- Iscijediti sok naranči.
- Dodati ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem.
- Lagano zagrijavati do vrenja, smanjiti vatru i pustiti da lagano kuha još 15 minuta.
- Poslužiti vruće.
Utopli se uz kuhano vino!