Gurmanski riblji paprikaš - za one koji vole da "žari i pali"

Freepik Savršeno za hladnije dane
Ako si ljubitelj/ica slavonskog fiš paprikaša jako će ti se svidjeti ova gurmansk(ij)a verzija koja 'žari i pali' - baš prikladno za nadolazeće hladnije dane kada se trebamo više ugrijati (računamo i dušu, naravno)
Vidi originalni članak

U doslovnom prijevodu paprikaš je 'jelo od paprike'. I zaista, originalni recept uključuje pirjano meso s paprikom i dodatkom tjestenine. Najčešće se paprikašu dodaju okruglice ili valjušci, a još češće krumpir, no kada je riječ o fiš paprikašu – onda je riba zvijezda ovog jela.

Svi dobro znamo kako je fiš paprikaš slavonski specijalitet koji se tradicionalno priprema u kotliću na otvorenoj vatri i da ga svatko treba probati. Uz ribu, neizostavni sastojak fiša je puno paprike u prahu, bilo slatke ili ljute.

U Slavoniji je fiš paprikaš često jelo na obiteljskim stolovima, a izjavu kako 'Riba pliva tri puta: u vodi, u kotlu i opet u vinu', dobro zna svaki gurman. No, ovaj put mi smo se odlučili za gurmansk(ij)u verziju fiša, a izbor ribe prepuštamo tebi – odaberi onu koju najviše voliš i uživaj u isprobavanju bogatih i raskošnih okusa!

Gurmanski fiš paprikaš

Sastojci:

  • 1 - 1,5 kg miješane ribe
  • 1 kg luka
  • papar u zrnu
  • lovorov list
  • 3 ljute paprike
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 3 dl bijelog vina
  • 1 dl ulja
  • začinska mljevena paprika
  • sol
  • mljeveni papar

Priprema:

  1. Nasitno nasjeckan luk prži na ulju dok potpuno ne omekša pa dodaj papar u zrnu, lovorov list i nasjeckanu jednu ljutu papričicu. Sve to pirjaj oko 1 sat, uz dodavanje tople vode.
  2. Posoli, promiješaj i protisni. U dobivenu smjesu dodaj pire od rajčice, ostale narezane papričice i vino. Kuhaj 15 - 20 minuta.
  3. Dodaj krupno narezane komade ribe, ako je neophodno i malo vode, pa kuhaj još 20 minuta na laganoj vatri (bez miješanja, samo povremeno protresi).
  4. Na kraju dodaj mljeveni papar i začinsku papriku te kuhaj još 5 do 10 minuta.

Domaći specijaliteti Pripremi pravi baranjski fiš paprikaš

Napravi i riblje okruglice

Uz riblji paprikaš savršeno idu i riblje okruglice, a za njih će ti trebati: manja riba, vezica povrća, sol i papar, žlica ulja, žumanjak i krušne mrvice po želji. Ribu i povrće skuhaj i protisni kroz cjedilo. U dobivenu smjesu dodaj papar, sol i ulje, žumanjak i krušne mrvice. Smjesa treba biti toliko gusta da od nje rukama možeš oblikovati okruglice koje potom treba dodati u riblji paprikaš!

Posjeti Gastro.hr