Recepti 19. veljače 2022.

Pripremi pravi baranjski fiš paprikaš

Fiš paprikaš foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Uživaj u tradicionalnom spoju okusa riječne ribe i baranjske crvene paprike

Gotovo da nema ljetne zabave u Baranji koja nije popraćena kotlićem ljutog fiš paprikaša. Iako se jelo priprema i u cijeloj Slavoniji, Baranja je mjesto u koje je posebno cijenjen. Upravo su baranjska crvena paprika i svježa riba ključ dobrog fiš paprikaša, a ne smijemo preskočiti niti čašu graševine.

Recepata za fiš paprikaš jednako je mnogo kao i domaćinstava u ovom dijelu Hrvatske, a mi donosimo onaj izvorni koji će naglasiti okus ribe.
 

Možda vas zanima... Grilani šaran s finom krumpir salatom Špajza
 

Sastojci:

  • 2 kg šarana
  • 150 ml pasirane rajčice
  • 2 glavice luka
  • 2 žlice mljevene crvene paprike 
  • 1 žličica ljute mljevene paprike
  • 200 ml graševine
  • 1 žlica soli
  • 500 g tjestenine po izboru

Priprema:

  1. Šarana očisti, nareži na komade i stavi na dno lonca te prelij pasiranom rajčicom kako bi riba prilikom kuhanja zadržala oblik. Nakon nekoliko minuta sve prelij hladnom vodom tako da bude oko 2 cm vode iznad ribe. 
  2. Luk nasjeckaj na sitne kockice pa ga zajedno s mljevenom paprikom i soli dodaj u lonac. Lonac malo protresi kako bi se sastojci pomiješali, ali fiš paprikaš nikako ne miješaj jer će se u protivnom riba raspasti. 
  3. Fiš kada zakuha kuhaj na laganoj vatri oko pola sata, a pet minuta pred kraj dodaj bijelo vino. Stari baranjski trik kako prepoznati je li fiš gotov je da staviš ispruženi dlan iznad lonca te ga nakon nekoliko sekundi skupiš u šaku. Ako se površina dlana lagano lijepi, fiš je gotov, a ako ne, kuhaj ga još nekoliko minuta.
  4. Dok se fiš kuha, skuhaj tjesteninu po uputama na pakiranju. 
  5. Tjesteninu i fiš posluži dok su vrući, a po želji dodaj još malo ljute paprike u tanjur. Ne zaboravi uz fiš paprikaš poslužiti i čašu istog vina koje si koristila za kuhanje. 


Uživaj i u okusima ostalih zavičaja:

 

Dalmatinska pašticada s domaćim njokima Možda vas zanima... Dalmatinska pašticada s domaćim njokima - klasik koji se obožava! Kolumne zagorski mlinci Možda vas zanima... Zagorske mlince lako možeš pripremiti kod kuće Kolumne Možda vas zanima... Zapečeni zagorski štrukli sa sirom - omiljeni klasik! Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.