gastro postao
Uživaj u tradicionalnom spoju okusa riječne ribe i baranjske crvene paprike
Gotovo da nema ljetne zabave u Baranji koja nije popraćena kotlićem ljutog fiš paprikaša. Iako se jelo priprema i u cijeloj Slavoniji, Baranja je mjesto u koje je posebno cijenjen. Upravo su baranjska crvena paprika i svježa riba ključ dobrog fiš paprikaša, a ne smijemo preskočiti niti čašu graševine.
Recepata za fiš paprikaš jednako je mnogo kao i domaćinstava u ovom dijelu Hrvatske, a mi donosimo onaj izvorni koji će naglasiti okus ribe.
Sastojci:
- 2 kg šarana
- 150 ml pasirane rajčice
- 2 glavice luka
- 2 žlice mljevene crvene paprike
- 1 žličica ljute mljevene paprike
- 200 ml graševine
- 1 žlica soli
- 500 g tjestenine po izboru
Priprema:
- Šarana očisti, nareži na komade i stavi na dno lonca te prelij pasiranom rajčicom kako bi riba prilikom kuhanja zadržala oblik. Nakon nekoliko minuta sve prelij hladnom vodom tako da bude oko 2 cm vode iznad ribe.
- Luk nasjeckaj na sitne kockice pa ga zajedno s mljevenom paprikom i soli dodaj u lonac. Lonac malo protresi kako bi se sastojci pomiješali, ali fiš paprikaš nikako ne miješaj jer će se u protivnom riba raspasti.
- Fiš kada zakuha kuhaj na laganoj vatri oko pola sata, a pet minuta pred kraj dodaj bijelo vino. Stari baranjski trik kako prepoznati je li fiš gotov je da staviš ispruženi dlan iznad lonca te ga nakon nekoliko sekundi skupiš u šaku. Ako se površina dlana lagano lijepi, fiš je gotov, a ako ne, kuhaj ga još nekoliko minuta.
- Dok se fiš kuha, skuhaj tjesteninu po uputama na pakiranju.
- Tjesteninu i fiš posluži dok su vrući, a po želji dodaj još malo ljute paprike u tanjur. Ne zaboravi uz fiš paprikaš poslužiti i čašu istog vina koje si koristila za kuhanje.
Uživaj i u okusima ostalih zavičaja: