Recepti Riba 21. veljače 2025.

Imamo recept za pravi baranjski fiš paprikaš

Riba
25 MIN
65 MIN
8
SREDNJE
fiš, fiš paprikaš
Baranjski fiš
foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
Uživaj u tradicionalnom spoju okusa riječne ribe i baranjske crvene paprike. Oduševit će te naš recept za baranjski fiš paprikaš

Gotovo da slavlja u Baranji koje nije popraćeno kotlićem pošteno ljutog fiša. Iako se ovo tradicionalno jelo priprema i u cijeloj Slavoniji, Baranja je mjesto u koje je posebno cijenjen. Upravo su baranjska crvena paprika i svježa riba ključ za najbolji fiš paprikaš, a ne smijemo preskočiti niti čašu graševine koja ga tako lijepo prati.

Recepata za fiš paprikaš jednako je mnogo kao i domaćinstava u ovom dijelu Hrvatske, a mi donosimo onaj izvorni koji će naglasiti okus ribe.


Čips od šarana Možda vas zanima... Imamo recept za najhrskaviji čips od šarana Recepti

fiš, baranjski fiš | Author: Borna Jakšić/PIXSELL Priprema fiša u kotliću foto: Borna Jakšić/PIXSELL fiš, baranjski fiš | Author: Borna Jakšić/PIXSELL Bez baranjske paprike nema dobrog fiša foto: Borna Jakšić/PIXSELL

 

Ne gasi ekran dok kuham

Baranjski fiš
25 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šaran 2 kg
  • Pasata od rajčice 150 ml
  • Luk 2 kom
  • Mljevena paprika - slatka 2 žlica
  • Mljevena paprika - ljuta 2 žličica
  • Graševina 200 ml
  • Sol 1 žlica
  • Tjestenina 500 g
Postupak
  1. Šarana očisti, nareži na komade i stavi na dno lonca te prelij pasiranom rajčicom kako bi riba prilikom kuhanja zadržala oblik. Nakon nekoliko minuta sve prelij hladnom vodom tako da bude oko 2 cm vode iznad ribe. 


  2. Luk nasjeckaj na jako sitne kockice pa ga zajedno s mljevenom paprikom i soli dodaj u lonac, odnono kotlić. Lonac malo protresi kako bi se sastojci pomiješali, ali fiš paprikaš nikako ne miješaj jer će se u protivnom riba raspasti. 


  3. Kada zakipi, fiš kuhaj na laganoj vatri oko pola sata, a 5 minuta pred kraj dodaj bijelo vino. Stari baranjski trik kako prepoznati je li fiš gotov je da staviš ispruženi dlan iznad lonca te ga nakon nekoliko sekundi skupiš u šaku. Ako se površina dlana lagano lijepi, fiš je gotov, a ako ne, kuhaj ga još nekoliko minuta.


  4. Dok se fiš kuha, skuhaj tjesteninu po uputama na pakiranju. 


  5. Tjesteninu i fiš posluži dok su vrući, a po želji dodaj još malo ljute paprike u tanjur. Ne zaboravi uz fiš paprikaš poslužiti i čašu iste graševine koja je i u fišu.


Isprobaj i ova izvrsna tradicionalna jela iz cijele Hrvatske:

Dalmatinska pašticada s domaćim njokima Možda vas zanima... Dalmatinska pašticada s domaćim njokima - klasik koji se obožava! Kolumne zagorski mlinci Možda vas zanima... ZAGORSKI MLINCI Pripremi ih kod kuće i oduševi goste Recepti Možda vas zanima... Zapečeni zagorski štrukli sa sirom - omiljeni klasik! Kolumne Možda vas zanima... Lički ručak: Slastan i gotov za tren Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.