Uživaj u tradicionalnom spoju okusa riječne ribe i baranjske crvene paprike. Oduševit će te naš recept za baranjski fiš paprikaš
Gotovo da slavlja u Baranji koje nije popraćeno kotlićem pošteno ljutog fiša. Iako se ovo tradicionalno jelo priprema i u cijeloj Slavoniji, Baranja je mjesto u koje je posebno cijenjen. Upravo su baranjska crvena paprika i svježa riba ključ za najbolji fiš paprikaš, a ne smijemo preskočiti niti čašu graševine koja ga tako lijepo prati.
Recepata zafiš paprikaš jednako je mnogo kao i domaćinstava u ovom dijelu Hrvatske, a mi donosimo onaj izvorni koji će naglasiti okus ribe.
Priprema fiša u kotliću
foto: Borna Jakšić/PIXSELL
Bez baranjske paprike nema dobrog fiša
foto: Borna Jakšić/PIXSELL
Ne gasi ekran dok kuham
Baranjski fiš
25 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šaran
2
kg
Pasata od rajčice
150
ml
Luk
2
kom
Mljevena paprika - slatka
2
žlica
Mljevena paprika - ljuta
2
žličica
Graševina
200
ml
Sol
1
žlica
Tjestenina
500
g
Postupak
Šarana očisti, nareži na komade i stavi na dno lonca te prelij pasiranom rajčicom kako bi riba prilikom kuhanja zadržala oblik. Nakon nekoliko minuta sve prelij hladnom vodom tako da bude oko 2 cm vode iznad ribe.
Luk nasjeckaj na jako sitne kockice pa ga zajedno s mljevenom paprikom i soli dodaj u lonac, odnono kotlić. Lonac malo protresi kako bi se sastojci pomiješali, ali fiš paprikaš nikako ne miješaj jer će se u protivnom riba raspasti.
Kada zakipi, fiš kuhaj na laganoj vatri oko pola sata, a 5 minuta pred kraj dodaj bijelo vino. Stari baranjski trik kako prepoznati je li fiš gotov je da staviš ispruženi dlan iznad lonca te ga nakon nekoliko sekundi skupiš u šaku. Ako se površina dlana lagano lijepi, fiš je gotov, a ako ne, kuhaj ga još nekoliko minuta.
Dok se fiš kuha, skuhaj tjesteninu po uputama na pakiranju.
Tjesteninu i fiš posluži dok su vrući, a po želji dodaj još malo ljute paprike u tanjur. Ne zaboravi uz fiš paprikaš poslužiti i čašu iste graševine koja je i u fišu.
Isprobaj i ova izvrsna tradicionalna jela iz cijele Hrvatske: