Kolumne 4758 prikaza 05. ožujka 2019.

Zapečeni zagorski štrukli sa sirom - omiljeni klasik!

Martina Ražov
Hrvatsko tradicijsko jelo koje je najviše rasprostranjeno po kućanstvima zagorja, a ni mi ostali mu nismo ravnodušni.

Riječ je o svježem siru umotanom u vučeno domaće rađeno tijesto. Mogu se pripremati na dva osnovna načina; kuhanjem i pečenjem.

Ja ću vam pokazati svoj način izrade s tim da sam ja spojila oba načina izrade, prvo kuhanje, a onda pečenje. Ovo je jedno jako fino, lagano jelo koje će mislim, malo tko odbiti.

 

Možda vas zanima... Pereci - tradicionalni njemački meki zalogaji Kolumne

 

U nastavku pročitajte recept, a još genijalnih ideja potražite na blogu La Martina Cakes i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Jednostavan kolač od sira - u tri koraka do fantastične slastice Kolumne

 

 | Author: Martina Ražov Martina Ražov

Potrebno vam je:

  • 250 g glatkog brašna 
  • 1 dcl tople vode 
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica ulja
  • 1 jaje 

Za nadjev:

  • 500 g svježeg sira 
  • 1 kiselo vrhnje 20%mm
  • 1 jaje
  • Soli po želji

Još:

  • 250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje 

Postupak pripreme:

  1. Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i zajedno mijesite rukom ili mikserom s nastavcima za tijesto. Mijesite duže da se tijesto lijepo obradi.
  2. Nauljite jedan tanjur te nauljenim rukama nauljite i tijesto te ga oblikujući stavite na tanjur, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara barem 30 minuta, a može i duže.
  3. Kad je tijesto odmorilo pospite ga malo brašnom i premjestite na krpeni stolnjak kojeg ste također pobrašnili.
  4. Valjkom ga razvaljajte na što više možete, a zatim počnite raditi rukama.
  5. Iz unutra rukama tijesto vucite lagano prema vani i tako sa svake strane malo po malo. Tijesto će biti prozirno, a rubovi će ostati deblji i njih nožem odstranite.
  6. Sastojke za nadjev sjedinite i premažite tijesto na dužoj strani - 1/3 tijesta.
  7. Sada ga zamotajte tako da dižete lagano stolnjak i rolate u savijaču.
  8. Uzmite mali tanjurić i s njim režite svoje jastučiće ili štrukle.
  9. Zakuhajte otprilike 3 litre vode s 3 žličice soli te dodajte štrukle koje ćete kuhati od kad voda ponovno zakuha 10-ak minuta.
  10. Kad su gotove prebacite ih ocijeđene u tepsiju i polijte s 250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje.
  11. Pecite na 200 C - 45 min do 1 sat, gotove su kad lijepo dobiju zlatnu boju! To je to.

Dobar tek!

 | Author: Martina Ražov Martina Ražov  | Author: Martina Ražov Martina Ražov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.