Riječ je o svježem siru umotanom u vučeno domaće rađeno tijesto. Mogu se pripremati na dva osnovna načina; kuhanjem i pečenjem.
Ja ću vam pokazati svoj način izrade s tim da sam ja spojila oba načina izrade, prvo kuhanje, a onda pečenje. Ovo je jedno jako fino, lagano jelo koje će mislim, malo tko odbiti.
U nastavku pročitajte recept, a još genijalnih ideja potražite na blogu La Martina Cakes i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 250 g glatkog brašna
- 1 dcl tople vode
- 1 žličica soli
- 1 žlica ulja
- 1 jaje
Za nadjev:
- 500 g svježeg sira
- 1 kiselo vrhnje 20%mm
- 1 jaje
- Soli po želji
Još:
- 250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
Postupak pripreme:
- Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i zajedno mijesite rukom ili mikserom s nastavcima za tijesto. Mijesite duže da se tijesto lijepo obradi.
- Nauljite jedan tanjur te nauljenim rukama nauljite i tijesto te ga oblikujući stavite na tanjur, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara barem 30 minuta, a može i duže.
- Kad je tijesto odmorilo pospite ga malo brašnom i premjestite na krpeni stolnjak kojeg ste također pobrašnili.
- Valjkom ga razvaljajte na što više možete, a zatim počnite raditi rukama.
- Iz unutra rukama tijesto vucite lagano prema vani i tako sa svake strane malo po malo. Tijesto će biti prozirno, a rubovi će ostati deblji i njih nožem odstranite.
- Sastojke za nadjev sjedinite i premažite tijesto na dužoj strani - 1/3 tijesta.
- Sada ga zamotajte tako da dižete lagano stolnjak i rolate u savijaču.
- Uzmite mali tanjurić i s njim režite svoje jastučiće ili štrukle.
- Zakuhajte otprilike 3 litre vode s 3 žličice soli te dodajte štrukle koje ćete kuhati od kad voda ponovno zakuha 10-ak minuta.
- Kad su gotove prebacite ih ocijeđene u tepsiju i polijte s 250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje.
- Pecite na 200 C - 45 min do 1 sat, gotove su kad lijepo dobiju zlatnu boju! To je to.
Dobar tek!