Do savršene ljetne poslastice dijeli te nekoliko jednostavnih koraka... Pripremi ovaj biskvitni kolač s prvim breskvama, imamo super recept!
Na tržnice i u supermarkete stigle su prve breskve. OK, nisu to one najfinije domaće breskve u kakvima se davimo u srpnju, ali za ovaj jednostavan kolač su idealne - dovoljno su tvrde da se potpuno ne raspadnu prilikom pečenja.
Kolač s breskvama - omiljena sezonska slastica
Naopaki biskvitni kolač s breskvama naša je omiljena sezonska slastica. Breskve su obložene karameliziranim šećerom, a zatim tijestom obogaćenim samo s malo muškatnog oraščića. Slastica je gotova za 30 minuta i ne trebamo ni govoriti kako je savršena za tople, ljetne dane kada te uhvati želja za slatkim!
Ovaj divan naopaki biskvitni kolač s breskvama možeš poslužiti uz kuglicu sladoleda ili tučeno slatko vrhnje, a dobra je vijest i da ga možeš pripremiti i s drugim sezonskim voćem. Uživaj, recept je u nastavku!
Jednostavan biskvitni kolač s brekvama
foto: sallysbakingaddiction.com/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Naopaki biskvitni kolač s breskvama
15 MIN
pripreme
47 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
120
g
Maslac
1
žlica
Breskva
3
kom
Šećer
250
g
Oštro brašno
130
g
Prašak za pecivo
0,75
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Jaje
3
kom
Sol
1
prstohvat
Creme fraiche
0,75
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte, promjera 22 cm premaži 1 žlicom maslaca, a dno kalupa obloži papirom za pečenje.
Breskve operi, izvadi im koštice i nareži ih na kriške debljine oko 1 cm. Rasporedi kriške na dno kalupa za pečenje.
Izmiješaj 100 g šećera sa 60 ml vode u loncu ili u tavi. Kuhaj sirup na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane jantarna, 10-12 minuta. Kada je gotov, sirup makni sa štednjaka i prelij ga ravnomjerno po breskvama.
U posudi izmiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i muškatni oraščić i ostavi sa strane.
U drugoj posudi izmiksaj 120 g omekšalog maslaca i preostali šećer (150 grama). Dodaj jedno po jedno jaje, a potom i creme fraicke. Umiješaj smjesu brašna.
Tijesto ravnomjerno rasporedi po breskvama i sirupu.
Peci 30 do 35 minuta, dok gornja strana ne porumeni i dok se kolač ne stisne.
Izvadi iz pećnice i u kalupu stavi na rešetku za hlađenje.
Nožem pažljivo odvoji kolač od stranica kalupa, stavi tanjur za serviranje na vrh pa preokreni kolač na pladanj.
Kolač posluži mlak ili ohlađen na sobnu temperaturu, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.
Umjesto creme fraichea možeš koristiti punomasno kiselo vrhnje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.