Riječna riba podijelila je mnoge – neki je nikako ne vole, a neki obožavaju u svim načinima pripreme – od fiša i perkelta, do pečenja na rašljama i pohanja. No postoji jelo od riječne ribe kojem neće moći odoljeti čak ni oni koji su u pravilu skeptični prema toj namirnici.
Riječ je o omiljenom čipsu od šarana, odličnom predjelu koje se tradicionalno poslužuje s krumpir salatom. Mi smo recept užicali u restoranu Ranča Ramarin u Garčinu koji smo nedavno posjetili u sklopu posjeta Brodsko-posavskoj županiji u kojoj hedonističkih užitaka ne nedostaje.
Blogerica Ena Kokanović Nagy, autorica bloga Slavonka i draga suradnica portala missGASTRO, kreirala je novi meni restorana na Ranču Ramarin gdje čips od šarana poslužuju s brzo ukiseljenim lukom i umakom od jogurta i ta nam se kombinacija baš jako svidjela. A sada je i ti imaš priliku iskušati kod kuće.
Čips od šarana
Sastojci – za čips od šarana:
- 1 kg očišćenih fileta šarana
- 3 jaja kukuruzno brašno za uvaljati ribu
- 1 žličica sušenog luka u granulama
- sol i papar
Sastojci – za ukiseljeni luk:
- 3 glavice crvenog ili ljubičastog luka srednje veličine
- 500 mi jabučnog octa
- 180 ml vode
- 15 g soli
- 3 žlice šećera
Sastojci – za umak od jogurta:
- 500 ml jogurta
- 5 češnjeva češnjaka
- 5 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Postupak:
- Filete šarana nareži na tanke trakice, uvaljaj u jaja i brašno pomiješano s granulama luka te prži u dubokom ulju. Prženo posoli i popapri.
- Za ukiseljeni luk – luk nareži na tanke polumjesece te ih stavi u mješavinu jabučnog octa, vode, soli i šećera. Ukiseljeni luk može se pripremiti prvi, da se kiseli dok se prži čips od šarana.
- Za umak od jogurta pomiješaj sve sastojke i posluži u zdjelici uz čips od šarana i ukiseljeni luk.