Napravite fantastična hambi peciva

Kvalitetno pecivo za hamburgere danas je teže pronaći od dobrog komada mesa. Kupovna peciva su često neodgovarajuće veličine, znaju biti gumene konzistencije, ili su pak suviše suha i obilato se mrve. Zato mi imamo ideju!
Vidi originalni članak

Rješenje je napraviti domaća peciva koja će biti lagana i prozračna te željene visine koja neće zahtijevati naprezanje čeljusti kod svakog zalogaja. Idealan omjer debljine mesa i peciva je 1:2. Radi se o dizanom tijestu čija je priprema dugotrajna, međutim većinu vremena tijesto samo obavlja posao dok vama preostaje čekanje.

Za sočnost hambi peciva odgovoran je sadržaj maslaca i jaja. Određeni recepti propagiraju korištenje vode, no postoje i oni koji za izradu tijesta koriste isključivo mlijeko. Dizano tijesto napravljeno od jaja, maslaca i mlijeka podsjeća na puter štangicu ili brioš, dok će kombinacija vode i mlijeka dati malo lakša i "pufnastija" peciva svjetlije boje. Odličnu strukturu i okus hambi pecivima dat će i dodatak parmezana ili mlaćenice umjesto mlijeka. Dobra ideja je i poigravati se sa začinima. Iako se u originalnom receptu dodaje samo sol, dodatak primjerice čilija ili češnjaka u prahu je svakako dobrodošao. Također, umjesto tradicionalnih sjemenki sezama, peciva domaće proizvodnje mogu krasiti i druge sjemenke poput maka, lana, suncokreta ili mješavine različitih sjemenki.

Sastojci za 8 peciva:

  • 1 šalica vode od 2,5 dl
  • 3 žlice toplog mlijeka
  • 2 žličice suhog ili 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 2 velika jaja
  • 3 šalice glatkog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 3 žlice maslaca
  • Sjemenke sezama, za posipanje

Priprema:

  1. U lagano zagrijano mlijeko ili vodu umiješati šećer pa natrgati svježi kvasac na komade, pokriti ga tanjurićem i pustiti da se diže oko 15 minuta.
  2. U međuvremenu izmiješati brašno, sol i maslac ručno ili uz pomoć miksera dok se ne postigne mrvičasta struktura. Zatim umiješati kvasac i jedno ulupano jaje. Mijesiti dok se ne formira tijesto oko 10 minuta. Od tijesta oblikovati kuglu, vratiti u posudu, pokriti vlažnom krpom i pustiti da se diže oko 2 sata dok ne naraste dvostruko.
  3. Kada se tijesto diglo, podijeliti ga na 8 jednakih komada na pobrašnjenoj radnoj plohi. Trik kako napraviti pravilna peciva je lagano spljoštiti svaki komad i zatim povlačiti nepravilne rubove i utisnuti ih u sredinu. Kada je okruglo pecivo formirano, okrenuti ga naopačke i odložiti na papir za pečenje na limu za pečenje i lagano valjati dlanom kako bi zagladili kuglu. 
  4. Oblikovana peciva pokriti krpom ili plastičnom folijom i pustiti dizati na toplom mjestu 1 do 2 sata.
  5. Prije pečenja peciva premazati umućenim jajetom pomiješanim s malo mlijeka i posuti sjemenkama sezama. 
  6. Na dno pećnice postaviti posudu s vodom, zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i peći 15 do 20 minuta.
Posjeti Gastro.hr