Hladna salata s tjesteninom idealan je ljetni obrok

shutterstock
Ultimativni lagani ljetni specijalitet!
Vidi originalni članak

Salata s tjesteninom i povrćem brz je, praktičan i ukusan obrok koji možeš ponijeti i na posao (ili plažu). Donosimo ti recept za odličnu hladnu salatu s tjesteninom i sezonskim povrćem koja će se sigurno pronaći na tvom tjednom ljetnom jelovniku. Imaj na umu da povrće i začine možeš prilagoditi svojem ukusu i preferencijama.

Nekoliko korisnih savjeta za pripremu salate s tjesteninom...

  • Kuhaj tjesteninu malo duže od uobičajenog vremena (malo više od al dente).
  • Ostavi da se tjestenina potpuno ohladi prije nego što ju pomiješaš s ostalim sastojcima.
  • Sačuvaj nekoliko listića bosiljka (ili drugog začinskog bilja) za ukras.
  • Dobra je vijest da ovaj recept možeš napraviti i unaprijed!

Uživaj u aromama svježeg povrća i ukusne tjestenine, dobar tek!

Sastojci:

  • 300 g tjestenine
  • 2 šalice prepolovljenih cherry rajčica
  • 1 ½ šalice kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
  • 2 šalice rikule
  • 1 šalica krastavaca, narezanih tanke kriške
  • 1 šalica izmrvljenog feta sira
  • 1 šalica bosiljka, nasjeckanog
  • žlica nasjecaknog peršina
  • ¼ šalica prženih pinjola

Za preljev:

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žličica senfa
  • 3 češnja nasjeckanog češnjaka
  • 1 žličica mješavine talijanskih začina
  • ¼ žličica crvene paprike
  • ¾ žličice morske soli


Priprema:

  1. U velikom loncu zakuhaj vodu i posoli ju. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju, ali pola minute ili minutu duže. 
  2. U međuvremenu napravi preljev. U maloj zdjelici miješaj maslinovo ulje, limunov sok, senf, češnjak, začine, pahuljice crvene paprike i sol. (Napomena: preljev će imati intenzivan okus, no odlično će se sljubiti s ostalim sastojcima)
  3. Procijedi tjesteninu, prelij ju s malo maslinovog ulja (da se ne slijepi) i pusti da se ohladi do sobne temperature.
  4. Prebaci ju u veliku zdjelu s rajčicama, slanutkom, rikolom, krastavcima, feta sirom, bosiljkom, peršinom i pinjolima.
  5. Prelij ju preljevom i izmiješaj.
  6. Po želji začini ju s više limuna, soli, papra i kapljicom maslinovog ulja i posluži.


Uživaj!

mali vodič Kako napraviti savršen pesto od bosiljka?

Posjeti Gastro.hr