Brz, savršeno ukusan i svestran, pesto se može koristiti u raznim receptima, a najviše ga volimo s tjesteninom, njokima i bruschettama, gustim juhama, pečenim povrćem i mesom s grilla. Jedno je sigurno, pesto će poboljšati okus svakog jela!
Domaći pesto od bosiljka jednostavan je za pripremu - što znači da ćeš ga pripremiti u samo nekoliko minuta i par jednostavnih koraka! Svjež je i aromatičan i mnogo je ukusniji (i zdraviji) od kupovnog.
Glavni sastojci domaćeg pesta
- Bosiljak: Listovi svježeg bosiljka osnova su ovog recepta za pesto. Isperi ih i osuši prije upotrebe.
- Pinjoli: Pinjoli daju posebnu teksturu i okus pestu. Ako imaš problema s pronalaženjem pinjola, možeš ih zamijeniti za orahe, pistacije ili bademe. Popularni chef Jamie Oliver savjetuje tostiranje pinjola na tavi za dodatan orašast okus.
- Parmezan: Parmezan dodaje malo slanosti i pomaže u povezivanju svih sastojaka.
- Češnjak: Podrazumijeva se da češnjak dodaje nevjerojatan okus domaćem pestu. Za još više okusa, pokušaj koristiti pečeni češnjak.
- Maslinovo ulje: Maslinovo ulje dodaje ne samo okus, već pomaže i u stvaranju nenadmašne kremaste i bogate konzistencije.
- Sok od limuna: žličica svježeg soka od limuna sve uljepšava i stvarno pomaže ostalim okusima da zasjaju.
- Sol i papar: Dodaju okus.
Kako napraviti domaći pesto?
Pesto od bosiljka napravi se za nekoliko minuta, što je - osim nevjerojatnog okusa i svestranosti - još jedan bonus. Sam naziv, koji dolazi od talijanskog pestare, što znači gnječiti, tući govori mnogo o tome kako je ovaj mirisni umak najbolje pripremati - usitnjavanjem u mužaru, no poslužiti može i blender ili štapni mikser.
Dakle, za početak ti je potreban procesor hrane ili blender. Sastojci se prilično lako stapaju, pa ako nemaš otmjeni procesor hrane, ne brini. I dalje će tvoj pesto imati okus po pestu i još uvijek će biti izuzetno dobar.
U osnovi sve što trebaš napraviti jest pomiješati bosiljak, pinjole, sir i češnjak u blenderu. Potom se dodaje maslinovo ulje, a zatim limunov sok, sol i papar. Miksati je potrebno kratko vrijeme, dok se sastojci ne sjedine, a smjesa ne postane glatka.
Upute za zamrzavanje
Pesto zamrzavaj na razdoblje od tri mjeseca. Možete ga zamrznuti i u podmazanim kalupima za kockice leda i odmrzavati male porcije. Ako ga ne planiraš zamrznuti, možeš ga čuvati u staklenci ili hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.
Za još zanimljiviji okus....
Po želji, u pesto možeš dodati začinsko bilje u čijem okusu uživaš. Peršin, korijandar, metvica, mažuran, origano i majčina dušica odličan su odabir.
Ako voliš pikantniji okus, slobodno dodaj mljevenog đumbira ili ljute paprike. Ako voliš ljuto, možeš dodati i kap omiljenog ljutog umaka za još zanimljiviji i pikantniji okus.
Kad napraviš domaći pesto, isprobaj ga u ovim receptima...