Pesto ne mora biti samo od bosiljka. Pesto je moguće raditi i od gljiva, medvjeđeg luka, cikle, graška, boba, radiča, pečenih paprika i mnogih drugih namirnica, a mi smo danas odlučili pripremiti pesto od špinata i graška s dodatkom pinjola po receptu Jamieja Olivera. Priprema pesta je zaista jednostavna, a osim nekoliko svježih namirnica trebat će ti blender i malo dobre volje.
Pesto pripremljen po ovom receptu možeš poslužiti i uz rezance od tikvica, mesna i riblja jela, kao dodatak njokima i tjestenini ili kao nadjev za lazanje.
Sastojci:
- 50 g svježeg bosiljka
- 2 češnja češnjaka
- 50 g pinjola
- 250 g svježeg graška
- 100 g špinata
- 100 g tvrdog kozjeg sira
- 1 limun
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 600 g tjestenine
- 120 g krušnih mrvica
Priprema:
- Očisti češnjak. Tostiraj pinjole na suhoj tavi dok ne porumene.
- Pomiješaj grašak, špinat, bosiljak, češanj češnjaka, pinjole i 70 g kozjeg sira u blenderu, miksaj dok ne dobiješ gustu pastu. Pestu dodaj malo limunovog soka i nekoliko kapi ulja. Ako je smjesa i dalje prilično gusta, dodaj kapljicu vode dok ne postane rjeđa, poput jogurta.
- Tjesteninu skuhaj al dente, prema uputama na pakiranju. Ocijedi ju.
- Stavi ju u tavu, dodaj pesto i dobro pomiješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
- Nasjeckaj preostali češnjak. U tavi zagrij malo maslinovog ulja, dodaj češnjak i krušne mrvice. Prži ih, miješajući drvenom žlicom otprilike pet minuta ili dok mrvice ne postanu hrskave i zlatne.
- Tjesteninu serviraj u duboke tanjure, pospi ju preprženim krušnim mrvicama te naribanim sirom.
U slast!