Ultimativni lagani ljetni specijalitet - hladna salata s tjesteninom oduševit će te i osvježiti
Hladna salata s tjesteninom i povrćem brz je, praktičan i ukusan obrok koji možeš ponijeti i na posao (ili plažu). Donosimo ti recept za odličnu hladnu salatu s tjesteninom i sezonskim povrćem koja će se sigurno pronaći na tvom tjednom ljetnom jelovniku.
Imaj na umu da povrće i začine možeš prilagoditi svojem ukusu i preferencijama.
Nekoliko korisnih savjeta za pripremu salate s tjesteninom...
Kuhaj tjesteninu malo duže od uobičajenog vremena (malo više od al dente).
Ostavi da se tjestenina potpuno ohladi prije nego što ju pomiješaš s ostalim sastojcima.
Sačuvaj nekoliko listića bosiljka (ili drugog začinskog bilja) za ukras.
Dobra je vijest da ovaj recept možeš napraviti i unaprijed!
Uživaj u aromama svježeg povrća i ukusne tjestenine, dobar tek!
Ne gasi ekran dok kuham
Hladna salata s tjesteninom i povrćem
5 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tjestenina
300
g
Cherry rajčice
2
šalica
Slanutak
1,50
šalica
Rikula
2
šalica
Krastavac
1
kom
Feta sir
1
šalica
Svježi bosiljak
1
šalica
Peršin
0,50
šalica
Pinjoli
0,25
šalica
Maslinovo ulje
60
ml
Sok od limuna
3
žlica
Senf
1
žličica
Češnjak
3
režanj
Origano
1
žličica
Sol
0,75
žličica
Crvena paprika
0,25
žličica
Postupak
U velikom loncu zakuhaj vodu i posoli ju. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju, ali pola minute ili minutu duže.
U međuvremenu napravi preljev. U maloj zdjelici dobro pomiješaj maslinovo ulje, limunov sok, senf, češnjak, origano, crvenu papriku u prahu i sol. Preljev će imati intenzivan okus, no odlično će se sljubiti s ostalim sastojcima.
Procijedi tjesteninu, prelij ju s malo maslinovog ulja (da se ne slijepi), promiješaj i pusti da se ohladi do sobne temperature.
Prebaci tjesteninu u veliku zdjelu s rajčicama, slanutkom, rikulom, krastavcima, feta sirom, nasjeckanim bosiljkom, nasjeckanim peršinom i tostiranim pinjolima.
Dodaj preljev i dobro izmiješaj.
Po želji začini salatu s više limuna, soli, papra i kapljicom maslinovog ulja i posluži.