Recepti Salata 28. lipnja 2024.

Ljetna salata od lubenice i kozjeg sira puna okusa

Salata
20 MIN
2 MIN
5
SREDNJE
lubenica i feta
Lubenica odličneo paše uz slani ili pak kozji sir
foto: Thinkstock
Spoji slatku lubenicu i kremasti kozji sir s osvježavajućim citrusnim dresingom i dobit ćeš neodoljivu kombinaciju u savršenoj ljetnoj salati

Ukusno, lagano i osvježavajuće jelo koje će te osvojiti na prvi zalogaj, salata od lubenice i kozjeg sira savršena je za vruće ljetne dane kada želiš nešto lagano, ali hranjivo. I jednostavna je za pripremu. Uz dodatak nasjeckanih tostiranih lješnjaka i tankih kriški crvenog luka, svaka porcija salate bit će pravi užitak za nepce.

lubenica | Author: Thinkstock Lubenicu očisti od koštica foto: Thinkstock

Za odličan proteinski dodatak, možeš u salatu "ubaciti" narezanu pečenu piletinu. Prelij sve osvježavajućim citrusnim vinaigretteom i dobit ćeš obrok koji će zadovoljiti sve tvoje gurmanske želje.

Napravi savršeni vinaigrette

Vinaigrette je jednostavan dresing, odnosno preljev za salatu koji se najčešće sastoji od dvije komponente – masnoće (najčešće maslinova ulja) te kiseline (octa ili soka od citrusa). O tebi i sastojcima salate ovisi kakav vinaigrette želiš – kiseliji ili manje kiseo. Za klasični vinaigrette najčešće se koristi omjer 3:1 (3 dijela ulja i 1 dio soka od citrusa).

salata, dresing | Author: Olivie Strauss/Unsplash Tajna je i u savršenom dresingu foto: Olivie Strauss/Unsplash

Nasjeckani tostirani lješnjaci će ovoj salati dati posebnu hrskavost i aroma. Tostiraj ih u maloj suhoj tavi na srednje niskoj vatri, stalno miješajući, dok ne zamirišu i lagano porumene, 2 do 4 minute. Potom im oguli smeđu kožicu i nasjeckaj ih.

Ne gasi ekran dok kuham

Salata od lubenice i kozjeg sira
20 MIN
pripreme
2 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Sok od naranče 3 žlica
  • Vinski ocat 1 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Miješana lisnata salata 140 g
  • Lubenica 4 šalica
  • Kozji sir 60 g
  • Crveni luk 0,25 šalica
  • Lješnjaci 0,50 šalica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli izmiješaj ulje, sok od naranče, ocat od crvenog vina, sol i papar dok se dobro ne sjedine. Dodaj miješanu zelenu salatu, narezanu lubenicu bez sjemenki i vrlo tanko narezani crveni luk te lagano promiješaj.


  2. Podijeli na 5 tanjura. Prije posluživanja pospi kozjim sirom i sitno nasjeckanim tostiranim lješnjacima.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

227 kcal

11 %

MASTI

18,00 g

25 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

13,00 g

4 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Isprobaj još recepata s lubenicom!

Ražnjići od lubenice i feta sira Možda vas zanima... Ražnjići od lubenice i feta sira, sjajna alternativa salati Recepti puding od lubenice Možda vas zanima... Puding od lubenice - talijanski specijalitet koji osvaja Recepti sorbet od lubenice Možda vas zanima... Neobični i zanimljivi recepti s lubenicom Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.