Recepti Salata 01. srpnja 2024.

Tako ukusna i jednostavna - salata od krastavaca

Salata
10 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
salata, krastavci
Salata od krastavaca
foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash
Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u jednostavnim i osvježavajućim jelima, a ova salata od krastavaca sa samo 4 sastojka je visoko na popisu poželjnih

Ljeto imaj taš šarm i nepodnošljivu lakoću postojanja koju obožavamo. Nema više teške odjeće, ni teške hrane. Važno je uživati i pripremiti "nešto na brzaka".

Ovaj pristup kuhanju omogućava sezonskim sastojcima da zablistaju. Paprike, rajčice, krastavci, trešnje, breskve, marelice, bobičasto voće... definitivne su zvijezde sezone. Neke od tih zvijezda odlučili smo iskoristiti u ovom osvježavajućem zalogaju i tako je nastala ova salata od krastavaca.

 | Author: Markus Winkler/Unsplash Krastavce nareži na tanke kolutove foto: Markus Winkler/Unsplash

Salata od krastavaca savršena je uz roštilj, kao prilog uz piletinu, ribu ili rižu. Možeš je pripremiti unaprijed, a za nju su ti potrebna samo 4 sastojka (plus sol). Jednostavan preljev od kiselog vrhnja i limunova soka daje jelu puno okusa i savršeno se slaže s hrskavim krastavcima.

Chili crisp za pikantan okus

Za ovaj recept ključni je sastojak chili crisp ili u prijevodu hrskavi chili. Riječ je o pikantnom začinu kineskog podrijetla koji ćeš pripremiti jednostavno tako da pomiješaš biljno ulje, chili pahuljice i češnjak.

Tost s krastavcima i ricottom Možda vas zanima... Tost s krastavcima i ricottom za jutarnji "boost" energije! Recepti

Tips & tricks Ine Garten

Za najbolju salatu od krastavaca, poslušaj savjet kraljice Ine Garten. Ona predlaže soljenje i cijeđenje narezanih krastavaca prije miješanja s preljevom. To izvlači vodu iz krastavaca te sprječava da preljev postane vodenast. Također, krastavci će biti blago slani i ukusniji.

Ako planiraš poslužiti salatu odmah, preskoči korak sa soljenjem i dodaj sol po ukusu u preljev. Ova metoda je posebno korisna ako pripremaš salatu unaprijed. Smanjuje vodenastost, pa možeš poslužiti hrskavu, kremastu salatu sljedeći dan.

Ako se na dnu posude skupi voda, jednostavno je ocijedi i promiješaj. Pripremaš li veliku količinu salate za roštilj, preporučujemo blažu verziju, jer ne vole svi ljuto.

krastavac | Author: Alena Darmel/Pexels Krastavac i ljeto su savršen spoj foto: Alena Darmel/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Salata od krastavaca
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krastavac 1 kom
  • Sol 1,50 žličica
  • Kiselo vrhnje 0,66 šalica
  • Chili pahuljice 1 žličica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Sjemenke sezama 1 žlica
Postupak
  1. Pomiješaj tanko narezane krastavce sa soli i stavi ih u cjedilo. Pusti da stoje najmanje sat vremena, a može i do 4 sata. Stavi cjedilo iznad druge posude da uhvati tekućinu, poklopi i spremi u hladnjak.


  2. Rasporedi krastavce na čistu kuhinjsku krpu i drugom krpom osuši višak vlage. Stavi sa strane.


  3. U velikoj zdjeli pomiješaj kiselo vrhnje, chili crisp i limunov sok. Dodaj narezane krastavce i promiješaj dok ne budu obloženi preljevom. Kušaj, dodaj još limuna ili soli po potrebi.

    Čuvaj u pokrivenoj posudi u hladnjaku do posluživanja, ili posluži odmah, ali dobro rashlađeno. Po želji, pospi sezamovim sjemenkama.


Ljeto se super slaže i s ovim salatama!

Možda vas zanima... Brza ljetna salata koja može zamijeniti cijeli obrok Recepti Možda vas zanima... Odlična ljetna salata od rajčica i nektarina Recepti ljetna salata Možda vas zanima... Ljetna salata za pet: smokve, pršut i mozzarella None salata od krastavaca Možda vas zanima... Osvježavajuća salata od krastavaca i vrhnja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.