Ova bogata salata na tvoj tanjur donosi dašak egzotike
Dobra je vijest što salata od crnog graha i kvinoje može poslužiti kao glavno jelo, osobito tijekom vrućih ljetnih dana, a lako ju je uklopiti i u jelovnik u funkciji priloga. Zasitit će te, ali je lagana, osvježavajuća i puna različitih okusa i tekstura.
Recept za ovu šarenu salatu na susretu Gastrolovaca testirala je blogerica Mateja Krvarić, autorica bloga Uvijek gladna.
SALATA OD CRNOG GRAHA I KVINOJE
Sastojci:
- 120 g kvinoje
- 230 g konzerviranog Crnog graha Podravka
- 1 veći zreli mango
- 1 crvena paprika
- 1 zreli avokado
- 1 luk
- 1 jalapeño papričica
- 2 žlice nasjeckanog svježeg korijandra
Za preljev:
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice svježe iscijeđenog soka limete
- 1 žličica meda
- 1 žličica Senfa Dijon Podravka
- 1 - 2 prstohvata Vegeta Maestro mljevenog chilija
- 1 češanj češnjaka
- ½ žličica soli
- prstohvat Vegeta Maestro mljevenog crnog papra
Priprema:
- Kvinoju prelij s 370 ml vode i zagrijavaj dok ne zakipi. Kuhaj na laganoj vatri 15 minuta. Makni s vatre pa vilicom rastresi kvinoju.
- U posudu za salatu stavi ocijeđeni i isprani grah. Zatim najprije mango, pa crvenu papriku i na kraju avokado narezan na kockice.
- Luk sitno nareži, a jalapeño papričici ukloni sjemenke i sitno je nareži.
- Dodaj i korijandar te ohlađenu kvinoju.
- Posebno, u manjoj posudi, pomiješaj sastojke za preljev. Maslinovom ulju dodaj sok limete, med, senf, čili, protisnuti češnjak, sol i svježe mljeveni crni papar.
- Prelij preko salate i promiješaj.
Posluži kao samostalno jelo ili odličan prilog. Salatu možeš držati u hladnjaku do posluživanja.