Recepti Doručak 16. lipnja 2024.

Tost s krastavcima i ricottom za jutarnji "boost" energije!

Doručak
15 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Tost s krastavcima i ricottom
Krastavci i ricotta su nutritivno odlična kombinacija
foto: Patrycja Jadach/Unsplash
Ovaj lagan i osvježavajuć doručak spaja hrskavost krastavca s kremastom ricottom, i definitivno će te razbuditi i napuniti energijom koja ti treba na početku dana

Ako želiš slani doručak koji ne uključuje avokado ili jaja, ovaj tost s krastavcem i ricottom je baš ono što tražiš. Gastro bonus je to što se kremasta ricotta i svježi, hrskavi krastavci savršeno sljubljuju, a kad im se dodaju korica limuna i zdrobljena crvena paprike, jutarnje razbuđivanje je zagarantirano. K tome, proteini iz ricotte i vlakna iz kruha pomoći će ti da ostaneš sit cijelo jutro.

Krastavce tanko nareži

Tanko nareži krastavce jer će brže upiti marinadu od limuna i začina, a ostat će nježni i hrskavi. Umjesto kriški, možeš ih rezati na duge trake ili nasjeckati na komadiće. Također, možeš pripremiti neke sastojke unaprijed kako bi uštedio vrijeme.

Krastavac salata | Author: Guliver/Shutterstock Krastavci su odlični za hidrataciju foto: Guliver/Shutterstock

Nareži krastavac i čuvaj ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana. Nasjeckaj začinsko bilje, pomiješaj ga s uljem i čuvaj u hladnjaku do tjedan dana. Kada poželiš pripremiti ovaj doručak, samo pomiješaj krastavce sa začinskim biljem i nastavi prema receptu.

Savršen zdravi spoj

Ako nemaš ricottu, možeš je zamijeniti kozjim sirom, fetom ili svježim sirom. Međutim, s obzirom na to da su ti sirevi slaniji, smanji količinu soli u receptu.

Krastavci sadrže 95% vode, što ih čini odličnim za hidrataciju. Nutrijenti i antioksidansi u krastavcima podržavaju zdravu kožu i mogu štititi od raka i dijabetesa.

 | Author: Shutterstock Ricotta osigurava kalcij i proteine foto: Shutterstock

Ricotta, kao i drugi sirevi, osigurava kalcij i proteine. Riječ je o siru s niskim udjelom natrija, pa dodavanje malo soli ovom tostu neće premašiti tvoj dnevni unos.

Imamo najbolji recept u kojem kruh od cjelovitog zrna također osigurava biljne proteine, što će, u kombinaciji s vlaknima, pomoći da dulje ostanemo siti. I zadovoljni!

Ne gasi ekran dok kuham

Tost s krastavcima i ricottom
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Metvica 2 žlica
  • Kopar 2 žlica
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Poblano paprika 0,25 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Krastavac 1 šalica
  • Ricotta 1 šalica
  • Limunova korica 1 žličica
  • Tost 4 kriška
Postupak
  1. Pomiješaj svježe nasjeckane metvicu i kopar, ulje, limunov sok, zdrobljenu crvenu papriku i sol u zdjelici dok se dobro ne sjedine. Dodaj tanko narezane krastavce i promiješaj.


  2. Dobro izmiješaj ricottu i limunovu koricu u srednjoj zdjeli. Premaži kriške tosta smjesom od rikote (otprilike 1/4 šalice po kriški), a zatim dodaj smjesu s krastavcima (otprilike 1/4 šalice po kriški). Posluži odmah.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

251 kcal

12 %

MASTI

13,00 g

18 %

KOLESTEROL

0,32 g

0 %

UH

22,00 g

8 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

Isprobaj i ove recepte za slasni tost!

Avokado tost Možda vas zanima... Ovo je najbolja verzija avokado tosta! Recepti Možda vas zanima... Sjajna ideja: Tri tosta za ultimativno jutarnje uživanje Recepti Možda vas zanima... Tost s rajčicom - brzi španjolski doručak Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:03 17. Lipanj 2024.

    fino