Hren će svakoj juhi dati notu pikantnosti

Shutterstock Hren ne samo da daje moćnu dubinu juhi nego i pojačava njezino ljekovito djelovanje
Umjesto uobičajenih začina juhi ovaj put predlažemo ovu pomalo neobičnu kombinaciju u kojoj je zvijezda hren – ne samo da daje moćnu dubinu juhi nego i pojačava njezino ljekovito djelovanje
Vidi originalni članak

Ništa ne krijepi toliko kao dobra, topla juha u ove prohladne dane, zar ne? No, jesi li ikad pokušao/la začiniti je hrenom, odnosno posebnom mješavinom u kojoj je glavna zvijezda hren? Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova, pa iako se od njega najčešće rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu šunku, otkrili smo ovaj fantastičan način kako ga dodati juhama.

Hren se savršeno slaže i s krumpirima, ciklom, graškom, brokulom i porilukom, kao i s raznim vrstama pečenog mesa, a dodaš li nekoliko strugotina kao ukras u izdašan goveđi gulaš dobit ćeš savršeno okrjepljujuće jelo. No kada je juha u pitanju, kombinacija svježeg hrena, luka, češnjaka, peršina i vlasca, te mrkve i celera uz krupnu morsku sol – dat će joj raskošniji okus i dubinu!

 

Začin za juhu s hrenom

Sastojci za 20 epruveta:

  • po 1 svežnjić peršina i vlasca
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mlada luka
  • 3 mrkve
  • 100 g celera
  • 1 komad svježeg hrena (3 cm)
  • 250 g krupne soli

Priprema:

  1. Začinsko bilje operi i protresi da se posuši. Listiće peršina otrgni i nasjeckaj, kao i vlasac. Češnjak oljušti i nasjeckaj. Mladi luk očisti, operi i nasjeckaj. Mrkvu i celer oguli, operi i također nasjeckaj. Komad hrena oguli i naribaj.
  2. Sve sastojke, osim soli, pomiješaj u posudi. Zatim naizmjence sa solju u epruvete (možeš ih kupiti u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama) slaži mješavinu začina. Dobro zatvori i drži u hladnjaku.

zlata vrijedan Mala enciklopedija začina: 25. Hren

Posjeti Gastro.hr