Špajza 28. veljače 2018.

Mala enciklopedija začina: 25. Hren

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hren je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.

Naziv hren koristili su stari Slaveni za grmoliku biljku čije stablo naraste do 1,2 metra s križno raspoređenim laticama. Obično raste na vlažnijim površinama. Njegova prapostojbina je istočna i južna Europa, gdje se još i danas može pronaći kako raste u svom divljem obliku. S tih prostora biljka se raširila po cijelome svijetu.

"Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata“ govori stara grčka poslovica, veličajući ovu biljku poznatu po svom vrlo ljutkastom okusu, čije su dobrobiti bile dobro znane kako starim Grcima tako i Rimljanima.

 

Kuhana-govedina-s-umakom-od-hrena-i-povrća Možda vas zanima... Povratak tradiciji: Kuhana govedina s umakom od hrena i povrća Recepti

 

Možda vas zanima... Nadjeveni goveđi carpaccio s hrenom Recepti

 

U antičko doba, hren se zajedno s mnogim ljekovitim biljkama spominje u zapisima rimskog prirodoznanstvenika Plinija Starijeg pod imenom Armoracia. Osim Rimljana koristili su ga i stari Grci kako bi riješili probleme vezane uz bolove u kralježnici, te protiv nedostatka seksualne želje. Za vrijeme kolonijalne Amerike koristio se kao vrlo učinkovita i prirodna pasta za zube.

Hren je bogat mineralima i vitaminima, odlično čisti organizam i djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. Bogat je vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.

U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne puteve. Hren potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Hren u kulinarstvu

Miris hrena je prodoran, a okus oštar i štipa za jezik. Kod pripremanja jela sa hrenom koristi se uglavnom njegov korijen koji se može koristiti tijekom čitave godine. Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad kuha, zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje on sadrži. Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata. Nakon toga naribajte ga u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira kako tešku hranu konzumirali.

Naribani korijen hrena, oštra mirisa i okusa, osnova je mnogih umaka na bazi slatkog vrhnja, majoneze ili senfa, začin mesnim i ribljim jelima te salatama. Malo jabuka pomiješanih s ribanim hrenom ublažit će njegov oštri miris i aromu.

Koristi se i kao dodatak nekim vrstama senfa i kečapa.

Kako kupiti i čuvati hren?

Kada kupujete svježi hren, odaberite čvrste, neoštećene i naborane korijene te izbjegavajte one zelenkaste ili koji klijaju. Kako biste sačuvali njegovu aromu, čuvajte ga u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku (oko 4 - 6 mjeseci, a u zamrzivaču i duže).

U nedostatku svježeg hrena možete koristiti već konzerviran u staklenkama i tubama (čuvajte ih na hladnom mjestu).

Isprobajte hren u ovim receptima:

Krem juha od špinata i hrena

Namaz od lososa i hrena

Kremasta krumpir salata s hrenom i koprom

Pogačice s hrenom

Umak od hrena

Odrezak tune s hrenom

Biftek s preljevom od hrena

Pogačice od krumpira s hrenom

Kozice u gustom umaku od rajčica i hrena

Saznajte sve i o ovim začiima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

Češnjak

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.