Špajza 25. listopada 2017.

Mala enciklopedija začina: 3. Ružmarin

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Intenzivnog mirisa i pikantnog okusa, ružmarin se koristi kod pripreme janjetine, piletine, ribe i povrća

Drevni ružmarin stoljećima se povezuje s vjerovanjem da stimulira pamćenje, no ružmarin pruža znatno više od poboljšanja memorijskih sposobnosti.

Njegove iglice nalik boru kriju intenzivan miris i pikantan okus, a nutritivno sadrži tvari koje poboljšavaju rad imunološkog sustava, cirkulaciju te probavu.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je razgranata grmovita biljka zimzelenih listova. Listovi su nasuprotni, sjedeći, kožasti, čvrsti i uski, dužine 2-3 cm. Gornja strana lista je tamno zelene boje, a donja sivobijele. Na krajevima ogranaka razvijaju se na malim peteljkama sitni ljubičasto plavi cvjetovi. Jakog su mirisa, ljutog, aromatičnog i malo gorkastog okusa.

Ova mediteranska biljka raste na osunčanim kamenitim stranama obalnog područja. U hladnijim krajevima uzgaja se u domaćinstvima kao lončarica. Koristi se kao ukrasna, ljekovita i začinska biljka. Kao začinska biljka najčešće se koristi kod spremanja ribe i različitih pečenja.

Ružmarin se ističe sadržajem vlakana, željeza, kalcija te sadrži široki spektar vitamina i drugih minerala, doduše u nešto manjim količinama. No, ono što ružmarinu daje posebnost je sadržaj fitonutrijenata, osobito ružmarinske kiseline koja djeluje kao snažan antioksidans.

Zahvaljući ružmarinskoj kiselini, ružmarin ima i protuupalna svojstva te potiče aktivnost enzima jetre čime stimulira detoksikaciju. Staro vjerovanje da miris ružmarina stimulira pamćenje ima i svoju znastvenu potvrdu. Naime, udisanje njegovih hlapivih ulja potiče tok krvi prema mozgu što pomaže koncentraciju i ublažava glavobolju.

 

Janjetina | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Ružmarin u jelima

Grančica ružmarina dodaje se u marinade za ribu, janjetinu, pazinskom puranu i zecu/kuniću.

Grančicom ružmarina premazuje se, kao zelenim mirisnim kistom, maslinovo ulje po ribi i drugom mesu dok se peče na roštilju. Grančica ružmarina, oguljena od iglica, koristi se i kao drveni štapić za ražnjić od janjetine, teletine ili svinjetine. Dobar je običaj i koju grančicu dodati u žar na kojem se peče roštilj, pa će zamirisati i dim.

Ružmarin u grančici dodaje se tijekom kuhanja u gulaše i janjeću juhu, pa se izvadi nakon kuhanja. Iglicama svježeg ružmarina, lagano zdrobljenima u mužaru, posipa se povrće prženo na maslinovom ulju, a u talijanskoj kuhinji tako se aromatiziraju peciva (foccacia, ciabatta) i ocat.

Ružmarin će obogatiti i svako jelo od rajčice, a dobro se sljubljuje i s gljivama i krumpirom. Za novu dimenziju omleta i fritaja valja dodati ružmarin.

Kratki savjet:

Pri odabiru ružmarina birajte zagasitozelene grančice, a izbjegavajte one žute boje.

Ružmarin isprobajte u ovim jelima:

 

Možda vas zanima... Hrskavi aromatični bademi s ružmarinom Špajza Možda vas zanima... Najbolja i najmekša peciva s batatom i ružmarinom Recepti Možda vas zanima... Najmekša janjetina koju ćete probati Recepti slani muffini Možda vas zanima... Slani mediteranski zalogaji s pršutom i ružmarinom None Kruh s maslinama i ružmarinom Možda vas zanima... Kruh s maslinama i ružmarinom None Torta od ružmarina Možda vas zanima... Torta od ružmarina Recepti

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.