20. veljače 2016.

Kruh s maslinama i ružmarinom

Kruh s maslinama i ružmarinom
1/4
Igor Kralj/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Saša Polojac savjetuje da se igrate sa sastojcima i slobodno ih dodajete u vaš domaći kruh, a ovaj recept poslužit će vam kao odlična polazna točka za najmirisniji kruh.

Chef Saša Polojac na radionici "Krušno i mirisno" oduševio nas je svojom verzijom aromatiziranog kruha za koju tvrdi kako je vrlo jednostavna za pripremu i kako svima može poslužiti kao osnova za razne krušne kombinacije. Chef Saša savjetuje da voda za kvasac uvijek bude mlaka, nikako vruća, i da u nju uvijek dodate malo šećera koji će potaknuti rad kvasca.

Olakšat ćete si posao, ako tijesto valjate na oštrom brašnu jer će se tako manje lijepiti. Pripazite da tijesto za kruh bude čvrsto, ali ne i "kameno", međutim, kako Saša kaže, u svakom slučaju radite domaći kruh tako da samo vi znate kako on stvarno treba izgledati. I za kraj, u tijesto možete ubaciti papriku ili bilo koji drugi sastojak, i posuti ga s vama omiljenim namirnicama, jer na kraju krajeva - to je sve samo igra.

kruh | Author: Thinkstock Thinkstock

Kruh s maslinama i ružmarinom

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g maslina bez koštica
  • 10 g soli
  • 5 g šećera
  • 15 g suhog di-go kvasca
  • 0,5 l vode
  • 0,1 l maslinovog ulja
  • ružmarin i krupna sol za posipanje

Priprema: 

1. Kvasac, šećer 0,2 l vode pomiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi dok kvasac ne proradi.

2. 400 g oštrog i 500 g glatkog brašna pomiješajte, dodajte sol i masline narezane na sitne kolutiće.

3. Dodajte vodu u koju ste zamiješali kvasac te ostatak vode brašnu i miješajte dok tijesto ne postane kompaktno.

4. S ostatkom oštrog brašna regulirajte tvrdoću tijesta i na njemu mijesite tijesto.

5. Izmiješano tijesto pustite da odstoji oko 20 minuta na sobnoj temperaturi nakon čega ga stavite u posudu za pečenje i pospite ružmarinom, krupnom soli i prelijte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva od 20 do 30 minuta.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.