Recepti 23. veljače 2017.

Najbolja i najmekša peciva s batatom i ružmarinom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Volite li sami pripremati peciva, ova će vas sigurno oduševiti!

Peciva s krumpirom prava su poslastica, no peciva s batatom su doslovce poslastica zato što imaju slatkast okus! No, ništa zato!

Takva, pomalo slatkasta peciva, sjajno će se slagati s pršutom, feta sirom i sirnim namazima. Dakle, s njima svakako možete napraviti slasne sendviče, ali ih možete jesti i same. Također, možete ih umakati u domaće maslinovo ulje - ovo je jedna jednostavna kombinacija, ali jako ukusna!

Možete ih napraviti večer prije i ponijeti ih na posao drugi dan ili ih jednostavno imati spremne za doručak.

Ideja što učiniti s ovim pecivima je mnogo, a trebate ih samo napraviti!

Sastojci:

  • 1/2 šalice tople
  • 1/4 šalice toplog mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica + 1/3 šalice šećera
  • 2 jaja
  • 1 1/2 žličica soli
  • 6 žlica maslaca, rastopljenog
  • 2 1/2 žličice nasjeckanog ružmarina
  • 1 šalica pirea od batata
  • 4 1/2 - 5 šalica glatkog brašna
  • Za premaz: 2 žlice rastopljenog maslaca; sol; nasjeckani ružmarin

Priprema: 

  1. U šalici pomiješati toplo mlijeko i vodu s kvascem i žličicom šećera; ostaviti 5 minuta na toplom da se kvasac zapjeni
  2. U posudi pomiješati brašno, krumpir, jaja, sol, ružmarin i preostali šećer te dodati pripremljeni kvasac; električnim mikserom s nastavkom za tijesto izmiksati sastojke dok ne dobijete glatko tijesto
  3. Tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesiti još nekoliko minuta; prebaciti ga u posudu i zamotati plastičnom folijom, pokriti krpom i ostaviti na toplom oko sat vremena - dok se ne udvostruči
  4. Kada se tijesto diglo, vratiti ga na pobrašnjenu površinu i zarolati u valjak te ga narezati na 15 - 20 komada i njih oblikovati u kuglice te ih poslagati na lim obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti još sat vremena da se diže
  5. Kada se tijesto diglo, staviti ga u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 20 - 25 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju
  6. Izvaditi pečena peciva iz pećnice i pripremiti premaz; pomiješati sastojke te peciva premazati
  7. Poslužite toplo!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.