Peciva s krumpirom prava su poslastica, no peciva s batatom su doslovce poslastica zato što imaju slatkast okus! No, ništa zato!
Takva, pomalo slatkasta peciva, sjajno će se slagati s pršutom, feta sirom i sirnim namazima. Dakle, s njima svakako možete napraviti slasne sendviče, ali ih možete jesti i same. Također, možete ih umakati u domaće maslinovo ulje - ovo je jedna jednostavna kombinacija, ali jako ukusna!
Možete ih napraviti večer prije i ponijeti ih na posao drugi dan ili ih jednostavno imati spremne za doručak.
Ideja što učiniti s ovim pecivima je mnogo, a trebate ih samo napraviti!
Sastojci:
- 1/2 šalice tople
- 1/4 šalice toplog mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 1 žličica + 1/3 šalice šećera
- 2 jaja
- 1 1/2 žličica soli
- 6 žlica maslaca, rastopljenog
- 2 1/2 žličice nasjeckanog ružmarina
- 1 šalica pirea od batata
- 4 1/2 - 5 šalica glatkog brašna
- Za premaz: 2 žlice rastopljenog maslaca; sol; nasjeckani ružmarin
Priprema:
- U šalici pomiješati toplo mlijeko i vodu s kvascem i žličicom šećera; ostaviti 5 minuta na toplom da se kvasac zapjeni
- U posudi pomiješati brašno, krumpir, jaja, sol, ružmarin i preostali šećer te dodati pripremljeni kvasac; električnim mikserom s nastavkom za tijesto izmiksati sastojke dok ne dobijete glatko tijesto
- Tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesiti još nekoliko minuta; prebaciti ga u posudu i zamotati plastičnom folijom, pokriti krpom i ostaviti na toplom oko sat vremena - dok se ne udvostruči
- Kada se tijesto diglo, vratiti ga na pobrašnjenu površinu i zarolati u valjak te ga narezati na 15 - 20 komada i njih oblikovati u kuglice te ih poslagati na lim obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti još sat vremena da se diže
- Kada se tijesto diglo, staviti ga u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 20 - 25 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju
- Izvaditi pečena peciva iz pećnice i pripremiti premaz; pomiješati sastojke te peciva premazati
- Poslužite toplo!