Kako biste pripremili najsočniju i najmekšu janjetinu, ovo je recept koji ste tražili!
Kod odabira mesa možete uzeti komad koji želite, ali mi predlažemo lopaticu. S obzirom na to da se radi o komadu od otprilike dva kilograma, preporučujemo da ga pečete u dovoljno velikoj posudi za pečenje, ali koja ima poklopac.
Sjajan okus i miris, ova janjetina dobit će od ružmarina, vina i chilly umaka.
I naravno, preostaje vam samo uključiti pećnicu i ispeći ovo sjajno meso!
Poslužite uz kuhani krumpir i sezonsku salatu ili mladi luk (ako ga nabavite, a ima ga po tržnicama).
Sastojci:
- Janjeća lopatica od otprilike 2 kg
- 4 - 5 grančica svježeg ružmarina
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
- 1 čaša crnog vina
- 4 - 5 češnjeva češnjaka
- 1 boca slatkog chilly umaka (može se nabaviti u svim većim trgovačkim lancima)
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 140 stupnjeva
- Meso staviti u posudu za pečenje i zarezati na njemu 7 - 8 rezova; u njih zabosti grančice ružmarina (natrgati ih na sitnije komade); pokapati meso maslinovim uljem te posipati s krupnom morskom soli
- Na dno posude izliti čašu vina i poslagati češnjak
- Pokriti posudu poklopcem i staviti u pećnicu; ostaviti otprilike 3 sata da se peče
- Izvaditi iz pećnice pa maknuti grančice ružmarina i meso obilno zaliti slatkim chilly umakom te peći još 30 minuta - dok meso ne dobije divnu zlatnosmeđu boju
Poslužite uz omiljeni prilog i uživajte u mekoj i sočnoj janjetini!