Špajza 15. prosinca 2017.

Mala enciklopedija začina: 10. Zvjezdasti anis

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zvjezdasti anis podrijetlom je iz Kine, Vijetnama i Japana, a raste na aromatičnom zimzelenom stablu Illicium Verum koje može narasti i do 8 metara.

Kako samo ime kaže, zvjezdasti anis je zvjezdasta mahuna s prosječno osam krakova (mada može imati 5-10 krakova), od kojih svaki sadrži sjemenku veličine zrna graška. Mahune zvjezdastog anisa koriste se isključivo osušene, nikad sviježe. Treba ih čuvati u zatvorenim spremnicima na hladnom i tamnom mjestu jer tako mogu trajati i do godinu dana.

 

Možda vas zanima... Grdobina s jabukama i anisom Recepti

 

Zanimljivo je da drvo na kojem raste ovaj zvjezdasti plod ne daje ploda prvih 6 godina, a nakon toga daje plodove i do sto godina. Zvjezdani anis se najčešće upotrebljava u vijetnamskoj i kineskoj kuhinji. Okusom je sličan anisu jer sadrži isto eterično ulje premda nisu srodni. Ova će mirodija ostati svježa neograničeno dugo ako je držite u hermetički zatvorenoj posudi. Najbolje ide uz orijentalna jela, osobito svinjetinu, patku i piletinu. Dobro ide i uz jela od riba i rakova te jela koja se dugo kuhaju, a u slasticama se koristi za aromatiziranje mliječnih krema.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kuhari u Jugoistočnoj Aziji koriste zvjezdasti anis kako bi jelima (posebno onima od svinjetine i peradi) dali okus sladića. Zvjezdasti anis može se koristiti sam ili kao jedan od sastojaka kineskog začina sastavljenog od pet začina (five-spice powder) ili indijskog Garam masala začina. Začin treba koristiti oprezno jer je dosta intenzivan. Zvjezdasti anis koristi se i u juhama (Vijetnam), indijskim gulašima i curry jelima, a nalazimo ga i u tradicionalnom tajlandskom čaju. Zvjezdasti anis obično se jelima dodaje cijeli pa se nakon kuhanja izvadi iz jela, ali može se koristiti i u mljevenoj formi.

 

Možda vas zanima... Vruće mlijeko s anisom Recepti

 

U nekim zemljama zvjezdasti anis koristi se kao zamjena za obični anis pa ga se i dodaje likerima (sambuca, pastis).

Ova vrsta začina se dobiva iz ljuskica anisa i ima jaku aromu koja je posebno omiljena i popularna za vrijeme blagdana. Anis ima ljutkasto slatkastu aromu i preporučuje se za obogaćivanje arome raznih tijesta i slastica. Anis je od davnina cijenjen kao začin te sadrži i vrijedna eterična ulja. Neizostavan je u pripremi blagdanskih slastica.

Isprobajte zvjezdasti anis u ovim receptima:

Kuhano vino

Božićni jabučni punč

Grog

Kuhani gin

Panna cotta s narančom

Pročitajte i saznajte sve o ovim začinima u maloj enciklopediji:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.