Špajza 15. studenoga 2017.

Mala enciklopedija začina: 7. Klinčić

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako opisati klinčić? Neizostavan je u kuhanom vinu, aromatičnog okusa, dokazanih ljekovitih svojstava, a okitio se i titulom najboljeg prirodnog antioksidansa. Jedan je od omiljenih začina mediteranske kuhinje, koji je posebno popularan zimi, kada se upotrebljava kao dodatak kuhanom vinu.

Klinčići su maleni, osušeni pupoljci tropskog stabla karanfilovca, koji oblikom podsjećaju na čavliće. Od davnina su klinčići cijenjeni zbog osebujne arome (miris im je topao, a okus slatkasto-opor) i ljekovitosti.  Ime mu dolazi od latinske riječi "clavus“ što znači čavao, a dobio ga je zbog svog specifičnog oblika

Domovina klinčića, kojeg znamo i pod imenom karanfilić, je Molučko i Filipinsko otočje. Ljekovitost klinčića poznavali su Kinezi i Indijci još 2000. godina prije nove ere. Kopnenim putem preko Male Azije karavani su donosili klinčić do obala Crvenog mora. U vrijeme Rimskog Carstva klinčić je dospio u Europu kao dragocjen začin. Kad je Magellan oplovio svijet, otvorivši ujedno i put do začina, počela je i nova era trgovine mirodijama, koja je bila i uzrok mnogim ratnim sukobima.

 

Kuhano vino Možda vas zanima... Skuhajte sami kuhano vino! Recepti

 

Ljekovito djelovanje klinčića

  • Ublažava zubobolju i bolne desni 
  • Smanjuje visoku temperaturu 
  • Poboljšava probavu i smiruje nadražen želudac 
  • Pomaže kod kožnih upala 
  • Ubija parazite
  • Pomaže ukloniti gljivicu candida albicans
  • Pomaže kod upale sinusa

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Klinčić u kulinarstvu

Klinčić ima karakterističan miris i oštar, gotovo ljut okus. Zbog jačine ga treba koristiti malo i oprezno, bez obzira da li dodajemo cijeli klinčić ili ga koristimo usitnjenog u prahu. Upotrebljava se za medenjake, peciva, deserte, za kuhano vino, za kompote, i za voćne likere. Odlično se slaže sa čokoladom, narančom i jabukom. Dodaje se i kao začin slanim jelima: crvenom mesu u gulašima i u pašticadi, uz jela s kiselim i crvenim kupusom, za pripremu orijentalnih jela s rižom. Sastavni je dio začinske mješavine curry. Francuzi ga dodaju kod kuhanja tako da nabodu nekoliko klinčića u luk, pa ga prije posluživanja izvade iz juhe ili ragua.

 

Možda vas zanima... Razveseli najmilije brzinskim napitkom od jabuke Recepti

 

Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakiran u prahu brzo gubi okus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.  Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu.  Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku. 

Jeste li znali?

Klinčić još od najstarijih vremena slovi i kao afrodizijak. Upravo je njegovo afrodizijačko djelovanje još u 13. stoljeću opisao danski travar Harpenstreng riječima: Klinčić kod muškarca budi "želju za ženom".

Probajte klinčić u ovim receptima:

Mirisni voćni napitak

Pijani umak od voća

Gingerbread čovječuljci

Vrući rum

Dalmatinska pašticada

Iz male enciklopedija začina pročitajte još:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.