gastro postao
Ovo doba godine ne možemo zamisliti bez kuhanog vina, omiljenog vrućeg aromatičnog pića... Uz dva recepta, za kuhano bijelo i crveno vino, donosimo ti i izbor slatkih zalogaja koji izvrsno prijaju uz ovaj omiljeni zimski napitak
Recept za kuhano vino tražena je roba čim stigne zima. Za kuhano vino ne treba birati vrhunska vina jer arome cimeta i klinčića ionako nadvladaju izvorni okus.
Recepti se mogu prilagođavati. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka - kiselijem vinu tako se dodaje više šećera, a i količine začina mogu varirati.
Donosimo vam recept za crveno i bijelo kuhano vino.
Crveno kuhano vino
Sastojci:
- 1 l crvenog vina
- 2 dl vode
- limun
- 2 štapića cimeta
- 8 klinčića
- 2 zvjezdasta anisa
-
3 žlice šećera
Postupak:
- Limun narežite na kriške. Zagrijte vino sa šećerom i začinima, dodajte limun pa pustite da sve zajedno lagano kuha oko pet minuta. Maknite s vatre, poklopite lonac s vinom i ostavite da odstoji jedan sat.
- Prije posluživanja ponovno zagrijte.
Kuhano bijelo vino
Sastojci:
- 2 litre bijelog vina
- 1 dl vode
- 3 naranče
- 7 žlica šećera
- štapić cimeta
- 8 klinčića
Postupak:
- Iscijedite sok naranči. Dodajte ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavajte do ključanja, smanjite vatru i pustite da lagano kuha još 15 minuta.
- Poslužite vruće.