Miris kuhanog vina odavno je preuzeo naša osjetila te polako osjećamo određeno zasićenje stoga će recept za kuhani gin poslužiti svrsi i dokazati da zima nije rezervirana samo za vruću čokoladu ili kuhano vino.
Što kažeš na gin & tonic od kuhanog soka jabuke?
Baš kao i kuhano vino, vrući kuhani gin tonic prožet je obiljem svečanih začina - đumbira, cimeta, pimenta, klinčića i zvjezdanog anisa. Ovaj napitak je idealan za posluživanje na zabavama jer se sok od kuhane jabuke može napraviti unaprijed i podgrijati kada ti bude potreban za posluživanje - samo stavi mjeru gina i mrvicu tonik sirupa u čašu otpornu na toplinu i prelij vrućim sokom.
Bez obzira jesi li već obožavatelj ovog božićnog pića ili ga još uvijek nisi ni isprobala, s ovim jednostavnim receptom nećeš pogriješiti!
Sastojci:
Za sok od kuhane jabuke:
- 1 l soka od jabuke (nefiltriranog)
- 25 svježih brusnica
- 1 štapić cimeta (oko 10 cm)
- 3 bobice pimenta
- 2 zvjezdice anisa
- 4 kriške svježeg đumbira
- 1 klementina
- 12 klinčića
Za kuhani gin & tonic:
- 120 ml soka od kuhane jabuke
- 30 ml gina
- 1 žličica tonik sirupa
Za dekoraciju:
- svježe brusnice, cimet, zvjezdasti anis
Upute:
- Napravi kuhani sok od jabuka: klinčiće ubodi u klementinu i dodaj ih u lonac zajedno sa svim preostalim sastojcima.
- Poklopi i zagrij do vrenja, a zatim ugasi vatru i ostavi da odstoji najmanje jedan sat.
- Procijedi kroz sitno sito, prelij u bocu s poklopcem i stavi u hladnjak. U hladnjaku može stajati do 5 dana.
- Pripremi tonik sirup tako što ćeš jednu litru tonika kuhati na laganoj vatri dok se ne reducira i postane gusti sirup.
- Napravi kuhani gin & tonic: u tavi lagano zagrij sok od jabuke do vrenja.
- Ulij gin i žličicu tonik u čašu otpornu na toplinu i prelij ih vrućim sokom od jabuke.
- Ukrasi brusnicama, zvjezdastim anisom i štapićem cimeta.
Uživaj!