Recepti 19. prosinca 2016.

Slatki gingerbread čovječuljci koji su osvojili svijet

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što pružaju puno prostora za maštovite kreacije, ovi keksići bit će i neodoljivo ukusni.

Zasigurno ste se već susreli s nazivom gingerbread keks. Riječ je o malim, aromatičnim čovječuljcima kojima teško odolijevamo u blagdansko vrijeme, a ono što nas posebno veseli jest činjenica da su nevjerojatno lagani za pripremu.

Preslatki američki keksići ukrašavaju se šećernom kremom u različitim bojama pomoću kojih nastaju fenomenalne kreacije od kojih zastaje dah. Jednostavno i aromatično tijesto dobiva se spajanjem đumbira, cimeta, klinčića i meda. Divan spoj toplih zimskih začina čini ih upravo savršenim za ovo doba godine.

Ovi slatki keksići također su idealna prilika za obiteljska druženja jer ih mogu pripremati i najmlađi. Upravo zato, donosimo vam bazni recept za te najpoznatije slatke čovječuljke, a ukrašavanje u potpunosti prepuštamo vama. Okupite obitelj i bacite se na pripremu najveselijih keksića.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Potrebno vam je:

  • 350 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žlica đumbira u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • 6 žlica maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 150 g meda
  • 1 jaje
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ribane limunove korice
  • Prstohvat klinčića

Postupak pripreme:

  1. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, đumbir, cimet i klinčić.
  2. U drugoj posudi istucite maslac sa smeđim šećerom i jajem.
  3. Dodajte med, vaniliju i limunovu koricu pa miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
  4. Ubacite suhe sastojke pa dobro pomiješajte dok ne dobijete tijesto.
  5. Ostavite da tijesto stoji barem 2 sata na sobnoj temperaturi.
  6. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  7. Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine pa pomoću kalupa izrezujte čovječuljke ili neke druge oblike.
  8. Pecite oko 10 minuta.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.