Zasigurno ste se već susreli s nazivom gingerbread keks. Riječ je o malim, aromatičnim čovječuljcima kojima teško odolijevamo u blagdansko vrijeme, a ono što nas posebno veseli jest činjenica da su nevjerojatno lagani za pripremu.
Preslatki američki keksići ukrašavaju se šećernom kremom u različitim bojama pomoću kojih nastaju fenomenalne kreacije od kojih zastaje dah. Jednostavno i aromatično tijesto dobiva se spajanjem đumbira, cimeta, klinčića i meda. Divan spoj toplih zimskih začina čini ih upravo savršenim za ovo doba godine.
Ovi slatki keksići također su idealna prilika za obiteljska druženja jer ih mogu pripremati i najmlađi. Upravo zato, donosimo vam bazni recept za te najpoznatije slatke čovječuljke, a ukrašavanje u potpunosti prepuštamo vama. Okupite obitelj i bacite se na pripremu najveselijih keksića.
Potrebno vam je:
- 350 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica đumbira u prahu
- 1 žličica cimeta
- 6 žlica maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 150 g meda
- 1 jaje
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica ribane limunove korice
- Prstohvat klinčića
Postupak pripreme:
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, đumbir, cimet i klinčić.
- U drugoj posudi istucite maslac sa smeđim šećerom i jajem.
- Dodajte med, vaniliju i limunovu koricu pa miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
- Ubacite suhe sastojke pa dobro pomiješajte dok ne dobijete tijesto.
- Ostavite da tijesto stoji barem 2 sata na sobnoj temperaturi.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine pa pomoću kalupa izrezujte čovječuljke ili neke druge oblike.
- Pecite oko 10 minuta.
Dobar tek!