Špajza 18. listopada 2017.

Mala enciklopedija začina: 2. Bosiljak

bosiljak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisni listovi bosiljka neizostavan su dio mediteranske kuhinje iako sama biljka potječe iz Indije.

Ime bosiljak dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak nakon Lotusa najsvetija biljka, te se vjeruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama. U Italiji je oduvijek bio simbol ljubavi, pa su ga Talijanke nosile kako bi privukle udvarače.

Bosiljak je biljka koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osebujnim mirisom listova, bosiljak je sam po sebi potpun te će se mnogi kuhari, i profesionalci i amateri, složiti s tim da, čim ga pomirišu, dobiju ideju za jelo.

Bosiljak (Ocimum basilicum) tipična je začinska biljka mediteranskog podneblja poznata po aromi i ljepoti listova koji mogu biti sitniji ili krupniji, svjetlo ili tamno zeleni, crvenosmeđi ili tamnoljubičasti. Osjetljiv je na niske temperature te se rijetko nalazi uz prirodi. Ali svaki pravi zaljubljenik u kuhanje uzgajat će ga kao lončaricu u svome domaćinstvu, kako bi mu uvijek bio pri ruci. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštroga okusa.

bosiljak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Bogat je izvor vitamina K te u manjoj količini sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina A, C i B6 te željeza, kalcija, mangana, magnezija i kalija. Ujedno sadrži i prehrambena vlakna te snažne antioksidanse flavonoide. Bosiljku se pripisuju medicinska svojstva. Laboratorijska istraživanja ukazuju na antibiotska te protuupalna svojstva bosiljka. Tradicionalno, bosiljak svoju primjenu nalazi i u olakšavanju probavnih tegoba.

Bosiljak u jelima

Zbog velike aromatičnosti mladih listova ubranih prije cvatnje začinjanje raznih salata bosiljkom pravi je gurmanski doživljaj. Bosiljak je osnovna začinska biljka talijanske i općenito mediteranske kuhinje našeg primorja. Svježe listove bosiljka možete rezati na trake jednake veličine tzv. chiffonade te ih upotrijebiti kao fini gurmanski dodatak za juhe, umake, pizzu i bruschette.

Jedan od najpoznatijih umaka od bosiljka je pesto, a kako ga pripremiti saznajte ovdje

Od bosiljka možete napraviti i odličan umak za odreske, piletinu ili ribu.

Svjež bosiljak možete umiješati u maslac sa svježe mljevenim paprom i naribanom llinunovom koricom i tako ćete dobiti aromatični maslac koji možete poslužiti preko raznih vrsta pečenog mesa ili ribe. Bosiljak je dobro dodavati mesnim jelima kao što su svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će im dati osvježavajuću aromu. 

Neke od načina pripreme bosiljka pronađite među sljedećim receptima!
 

Zeleni njoki od bosiljka

Štapići sa sirom i bosiljkom

Pesto bez maslinova ulja

Zelena pesto salata

Špageti a la Genovese

 

Jeste li znali?

Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.