Špajza 06. kolovoza 2019.

Mala enciklopedija začina: Lovor

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mediteranski začin vrlo intenzivne arome odlično pristaje uz riblja i mesna jela...

Lovor je nisko mediteransko drvo s kožastim zimzelenim listovima koje je u starom vijeku bilo smatrano svetim drvom boga Apolona. Lovor je raznolikog vitaminskog i mineralnog sastava; u njemu su zastupljeni vitamin A, C, B6, folna kiselina te kalcij, željezo, magnezij i mangan. Bogat je prehrambenim vlaknima te ga krasi sadržaj hlapivih ulja koja mu osiguravaju antiseptička i antioksidativna svojstva te se vjeruje da potiče probavu.

Porijeklom je iz Male Azije, ali je udomaćen i na području Mediterana. Car Tiberije se sa vijencem lovora na glavi krio pod krevetom za vrijeme grmljavine, car Klaudije se u vrijeme epidemije kuge preselio u Laurentium poznat po lovorovim šumama vjerujući da isparavanje lovora priječi širenje zaraze, a Neron za vrijeme kuge u svom lovorovom gaju. Danas je lovor simbol slave, koristi ga i akademija medicinskih znanosti.

 

Sabljarka Možda vas zanima... Ražnjići od sabljarke sa limunom i lovorovim listom Recepti



Tradicionalno se oblog od lovorov lista koristio za iscjeljivanje rana, a moderna istraživanja pokazuju da je to uistinu moguće. Naime, lovorov lista djeluje antibakterijski protiv brojnih patogena pomažući na taj način cjeljenje. Lovor bi mogao biti koristan o i regulaciji razine šećera u osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 kako je pokazala studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

List lovora veoma je raširen začin koji se koristi u pripremi brojnih jela: od riblje juhe i riblijh marinada i za kuhanje hobotnica i sipa, do sarme, gulaša, paprikaša, kiselog zelja, variva, marinada za divljač… Intenzivnog je mirisa pa se treba dodavati veoma oprezno jelima – po list ili dva, a aromu oslobađa dugim kuhanjem. Koriste se svježi i suhi listovi.

Kako čuvati lovorov list

Sušeni lovorov list može stajati i do dvije godine ako je pohranjen u čvrsto zatvorenoj staklenci i na tamnom mjestu. Plastična ili metalna kutija nije preporučljiva jer mu može promijeniti okus. Svježi lovor najbolje je složiti na papirnati ručnik i zatim oprezno staviti u plastičnu vrećicu i tako otvorenu držati u hladnjaku.

 

Možda vas zanima... Bogata juha od povrća i slanutka Recepti

 

Kratki savjet

Aroma lovorovog lista je dosta intenzivna pa valja s oprezom i dozom dodavati ga u jela kako ne bi prevladala njegova aroma.

Isprobajte lovor u ovim receptima:

Juneći gulaš s tajnim sastojkom

Chilli con carne

Brudet

Gulaš od divljači s domaćim njokima

Bakalar na brodet

Saznajte sve i o ovim začinima u našoj maloj enciklopediji

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.