Iscijedite sok klementine i limete, dodajte mahunu vanilije i lovorov list, pomiješajte s vinom, zagrijte i uživajte u adventu, savjetuje poznati britanski chef Jamie Oliver.
Smatra da je njegova verzija kuhanog vina poput Božića u čaši koji se ne smije propustiti. "To je prekrasno slavlje svih božićnih začina poput zvjezdastog anisa, cimeta i indijskog oraščića. Ako imate neki začin koji obožavate, a nije nužno zimski, slobodno se poigrajte s okusima jer nećete pogriješiti", savjetuje Jamie Oliver.
Da se sa začinima u kuhanom vinu može eksperimentirati, slaže se i poznata britanska kuharica Nigella Lawson. U lonac s crnim vinom obvezno dodaje narezanu naranču, cimet, zvjezdasti anis, med, ali i šalicu jakoga crnog čaja (earl greya) te malo tamnog ruma. Nigella smatra da na ovaj način kuhano vino dobije poseban okus.
Kuhano vino
Sastojci:
- 2 boce crnog vina
- 2 klementine
- limeta
- 300 g šećera
- 6 klinčića
- štapić cimeta
- mahuna vanilije
- 3 lovorova lista
- indijski oraščić
- 2 zvjezdasta anisa
Priprema:
- Uspite u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine.
- Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuhajte dok smjesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.