Špajza 10. prosinca 2017.

Mala enciklopedija začina: 9. Šafran

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Začin šafran je poznat još iz davnina, koristili su ga u Mezopotamiji, a spominje se i u Bibliji. Još su ga stari Grci i Rimljani koristili kao aromat i bojilo jelima i vinu. Budistički svjećenici šafranom boje svoju narančastu odjeću. On je simbol bogatstva i mudrosti, kako materijalnog, tako i duhovnog. Naziv je dobio po perzijskoj riječ ''za'faraon'', što znači ''budi žut''. Danas slovi za najskuplji začin na svijetu.

Šafran se dobiva od biljke iz porodice Iridacee koja ima kratku sezonu cvata - samo tri tjedna u godini. Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan, pa mu se cijena po gramu kreće između 4 i 14 eura. Treba ubrati približno 250 000 cvjetova da bi se dobila količina od pola kilograma mirodije šafrana. 

Šafran je iznimno cijenjen začin koji se koristi u gotovo cijelom svijetu, a često ga nazivaju i “kraljem začina”. Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe. Obično se koristi tučak šafrana, ali u medicinske svrhe mogu se koristiti i latice ove biljke.

Rižoto-sa-šafranom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ljekovita svojstva začina šafrana:

  • Pomaže kod depresije i anksioznosti
  • Ima antikancerogena svojstva
  • Regulira razinu kolesterola i triglicerida
  • Prirodan je afrodizijak
  • Čuva zdravlje očiju
  • Olakšava menstrualne tegobe
  • Pomaže kod kožnih problema
  • Produžuje vitalnost i jača imunitet

 

Možda vas zanima... Žuti rižot sa šafranom, maslinama i tunom Recepti

 

Šafran u kulinarstvu

Šafran ima okus kao oštar i gorkast med, te prodoran miris koji podsjeća na miris slame. Obzirom na intenzitet okusa, dovoljno je jelu dodati vrlo malo šafrana, tek par vlakana. Osim okusom, šafran doprinosi jelu i svojom bojom jer mu daje intenzivnu žuto-narančastu boju. Većina kulinarskih stručnjaka preporuča da se šafran nakratko moči u vrućoj vodi prije dodavanja jelu kako bi se njegov okus i boja bolje osjetili i vidjeli.

 

Dagnje u umaku od šafrana Možda vas zanima... Dagnje u umaku od šafrana Recepti

 

Šafran se koristi u svim sredozemnim kuhinjama. Osim što se koristi i u Aziji, na primjer u Indiji za pripremu mješavine začina poznatije pod imenom curry. Postoje jela koja su slavna jer koriste šafran, kao što je šafran slavan jer se koristi u njima. Na primjer, talijanski risotto alla milanese, španjolska paella, francuska bouillabaisse. Dodaje se salatama, preljevima za tjesteninu (pesto), dodaju se kobasicama, kolačima, riži, divljači… Odlično ga podnose i brojne kreme, kao i rožata i panna cotta, ali i kuhano i dinstano voće, poput krušaka, šljiva i banana. Dodajte im malo limunovog soka ili jogurta umjesto uobičajenog šlaga. Probajte dati novu boju i okus pecivima i biskvitima s orašastim ili suhim voćem.

S obzirom da jako brzo gubi okus, kupujte ga u malim količinama i čuvajte na tamnom mjestu.

Isprobajte ova jela sa šafranom:

Rižoto milanese

Paella sa svježim dagnjama

Marokanska piletina

Rižoto od škampa sa šafranom

Brancin na kremi od slanutka i šafrana

Semifreddo Croccantino sa šafranom

Pročitajte još i o ovim začinima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.