gastro postao
Tradicionalno marokansko jelo osvojit će vas sočnim pilećim mesom i umakom bogatim orijentalnim začinima
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 482
Potrebno vam je
- 1 kg pile (crno meso - batak, zabatak)
- 4 žlica ulje repičino
- sol
- papar
- 2 kom luk ,crveni
- 1 žličica đumbir, korijen
- 1 režanj češnjak
- 1 žlica korijander
- 1 žlica kim
- 1.50 žličica paprika u prahu
- 0.50 žličica kurkuma
- 0.50 žličica cajenski papar
- 3 šalica pileći temeljac
- 0.25 žličica šafran
- 0.50 šalica masline, crne
- 2 kom limunova korica
- 2 žlica korijander, svježi
Priprema
- Komade piletine osušite i začinite sa soli i paprom.
- Zagrijte 2 žlice ulja u većoj tavi na vatri srednje jačine i pirjajte piletinu da posmeđi sa svih strana, a zatim je odložite na tanjur.
- Dodajte luk i pirjajte dok omekša.
- Zatim dodajte usitnjeni đumbir, češnjak, mljeveni korijander, kim, papriku, kurkumu i cajenski papar pa sve zajedno promiješajte.
- Vratite piletinu u tavu i promiješajte da se obloži začinima sa svih strana.
- Ulijte pileći temeljac tako da prekrije 2/3 piletine, dodajte šafran i ponovno promiješajte.
- Zagrijte do vrenja, a zatim smanjite jačinu vatre, poklopite i kuhajte 20-25 minuta.
- Dodajte masline i koricu limuna narezanog na trakice, poklopite te kuhajte još 10 minuta ili dok piletina bude potpuno kuhana.
- Izvadite piletinu, pojačajte vatru i kuhhajte 6-8 minuta da umak reducira pa umiješajte korijander.
- Piletinu servirajte uz kus kus i prelijte umakom te dodatno posipajte korijanderom.