Špajza 28. prosinca 2017.

Mala enciklopedija začina: 12. Kardamom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije 3000 godina kardamom je stigao u Europu, a koristili su ga stari Rimljani i Grci za izradu parfema. Danas se najviše koristi na Bliskom istoku i u Indiji kao dodatak voću, različitim slasticama, likerima, mesu, kobasicama, riži, pekarskim proizvodima, kavi, vinu i mandarinama.

Ovo je grmolika biljka koja raste do 3 metra u visinu, a izdanci su joj dugački do 60 centimetara. Kardamom je veoma mirisan, slatkastog je, pomalo oštrog okusa koji podsjeća na eukaliptus i limun.

Kardamom se može koristiti kao plod, sjemenka ili prah. Komuške u kojima se nalaze sjemenke su najčešće zelene ili bijele, dok smeđe nisu kardamom već srodna vrsta. Kada se sjemenke melju brzo gube okus, pa je bolje kupovati cijele komuške i onda oljuštiti sjemenke. Kardamom se koristi kao začin, ali i u medicinske svrhe, u kozmetičkoj industriji i za parfeme. Nakon kupnje čuvajte ga u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

 

Mješavina začina Možda vas zanima... Začinsko bilje koje morate imati u kuhinji Špajza

 

Kardamom spada u porodicu đumbira, a danas je najprisutniji u indijskoj kuhinji. U Indiji ga stavljaju u čaj s mlijekom i u vruću čokoladu, a miješaju ga i s curryjem. No vrlo se brzo proširio po cijelom svijetu: Šveđani ga stavljaju u puding od jabuka, a Norvežani u hamburger i kobasice!

Odlično funkcionira s mesom, npr. s janjetinom, a ako pripremate rižu, ubacite nekoliko cijelih sjemenki kardamoma i dobit ćete sasvim novo jelo. Njime možete začiniti rižu basmati ili kolače od meda. Na Bliskom istoku ga koriste za pripremu kolača i slastica te za razblaživanje okusa jake kave, a dodaje se i u čaj jer potiče probavu. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kardamom se odlično sljubljuje i s voćem, npr. s kuhanim kruškama ili pečenim jabukama, a ako ga dodate samljevenog voćnoj salati, bit ćete oduševljeni bogatim okusom. Za najbolji okus kardamomovih sjemenki u slanim jelima, prvo ih popržite. Dakle, komuške treba prvo otvoriti i izvaditi sjemenke, zagrijati tavu, staviti u nju sjemenke i prepržiti ih. 

 

Možda vas zanima... Igrajte se: Napravite maslac sa začinima Špajza

 

Osim što je izvrstan začin u kulinarstvu, kardamom je bogat ljekovitim svojstvima i ima široku primjenu: ekstrakt kardamoma sadrži hlapive komponente koje pomažu kod loše probave te potiču metabolizam. Može ublažiti problem nadutosti, žgaravicu i pojačati apetit, a prstohvat kardamoma može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom te je vrlo koristan za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcija i uree te tako može pomoći pri gubitku težine.

Jeste li znali da je kardamom treći najskuplji začin na svijetu nakon šafrana i vanilije?
 

Isprobajte ove recepte s kardamomom:

Kanelbullar

Mirisna torta s kavom

Kruh od banana

 

Pročitajte još o drugim začinima u našoj maloj enciklopediji:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.