Kolumne 04. lipnja 2016.

Mirisni doručak: kruh od banana

Bezglutenski kruh od banana
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Kruh od banana (banana bread) spada u dobro poznate američke kruhove i postao je učestala pojava u Americi tridesetih godina prošlog stoljeća

Slatki, lagani, voćni kruh bez glutena idealna je poslastica za sve koji imaju problema s glutenom ili u svojoj prehrani paze na unos glutena, a vole bogate, mirisne doručke.

Kruh od banana idealan je i za utrošiti tih zadnjih par prezrelih banana koje baš nitko ne želi pojesti. Sočan je, mirisan i aromatičan. Inače, kruh od banana (banana bread) spada u dobro poznate američke kruhove i postao je učestala pojava u Americi tridesetih godina prošlog stoljeća s popularizacijom praška za pecivo i sode bikarbone. Ovo su sastojci za moju bezglutensku verziju, zavirite i napravite ovakav isti kruh ili neku svoju verziju.

Sastojci:

  • 3 jako zrele banane (srednje veličine)
  • 200 g rižinog brašna (ili pšeničnog glatkog brašna, ako nemate problema s glutenom)
  • 100 ml mlijeka
  • 2-3 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 3 žlice ulja (kokosovo, suncokretovo ili neko drugo biljno)
  • 2 jaja
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 0.5 žličice cimeta
  • 0.5 žličice kardamoma
  • prstohvat soli 
Bezglutenski kruh | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Priprema:

  1. U zdjelu stavite suhe sastojke; brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet, kardamom, sol i chia sjemenke pa dobro izmiješajte.
  2. Banane dobro izgnječite vilicom, dodajte im jaja, ulje, med ili agavin sirup pa dobro izmiksajte mikserom.
  3. U smjesu od banana i jaja dodajte mlijeko, a potom i suhe sastojke pa sve zajedno još jednom dobro izmiksajte.
  4. Kvadratni kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa istresite smjesu za kruh i ravnomjerno je rasporedite (lupite par puta od podlogu da izbacite mjehuriće).
  5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite između 55-60 minuta. Pred sam kraj pečenja provjerite čačkalicom je li kruh pečen – ako čačkalica izađe suha, onda je vaš kruh od banana pečen. Ako je mokra, pustite ga da se peče još jedno 5 minuta. Kruh treba dobiti lijepu zlatno-smeđu boju.
  6. Kad je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice, pustite da se ohladi jedno 10 minuta pa ga potom izvadite iz kalupa i prebacite na rešetku. Pustite da se skroz ohladi.
  7. Služite kao slatki kruh za doručak, uz maslac, voće, pekmeze ili kao slatki zalogaj uz popodnevnu kavu i druženje.

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici. 

Ideju za ručak pronađite ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.