Imaju oblik puža, te su primamljivi svim uzrastima. Prepoznatljivi su po neodoljivom mirisu cimeta, koji je ujedno meni najdraži začin. Ako volite mijesiti tijesto i igrati se oblicima, onda su Kanelbullari idealni za vas.
Ove malene kolačiće sam zavoljela još kao dijete, dok smo trčkarali livadama i pokušavali uloviti leptire. U dane kada smo se veselili mirisima mamine kuhinje. Pravim ih po originalnom receptu i trudim se svakim osjetom i mirisom vratiti se u te davne i bezbrižne dane.
TIJESTO:
- 150 g MARGARINA
- 500 ml MLIJEKA
- 40 g (1 KOCKA) SVJEŽEG KVASCA
- 1/2 ŽLIČICE SOLI
- 150 g ŠEĆERA
- 1 ŽLIČICA KARDAMOMA
- 500 g GLATKOG BRAŠNA
PUNJENJE:
- 75 g MARGARINA
- 100 g ŠEĆERA
- CIMET PO ŽELJI (2 ČAJNE ŽLIČICE)
PREMAZ:
- 1 JAJE
ZA POSIPANJE:
- KRUPNI ŠEĆER
PRIPREMA:
- Na pari istopiti margarin. Kada se margarin otopi dodati mlijeko koje bi prethodno trebalo biti sobne temperature.
- U posudu staviti izmrvljeni kvasac. Dodati malo tekućine (margarin i mlijeko) te izmiješati. Prekriti s krpom i ostaviti desetak minuta da kvasac nabubri.
- Nakon deset minuta dodati ostatak rastopljene tekućine, sol, šećer, kardamom i brašno.
- Umijesiti glatko tijesto uz dodavanje brašna dok se ne dobije fino, kompaktno i glatko tijesto. Prekriti ga čistom krpom i ostaviti da naiđe sat vremena.
- Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razvaljati ga na 1/2 cm debljine.
- Tijesto premazati margarinom, posuti šećerom i cimetom. Zatim ga smotati u roladu. Rezati na kolutiće 1 cm debljine.
- Kolačiće slagati u kalup za muffine u papirnate košarice, premazati ih razmućenim jajetom.
- Ostaviti ih da se dižu u kalupima dok se pećnica ne zagrije.
- Peći na 180 stupnjeva do deset minuta.
- Kada su aromatični kolačići gotovi posipamo ih krupnim šećerom.
Maleni i veliki; Stanite na trenutak. Okrenite se oko sebe… udahnite svježinu proljetnog dana. Počastite čarobnim kolačićima svoje bližnje i uživajte u svakome trenutku!
Gracijelu, odnosno Slatki začin, možete pratiti na ovom blogu i facebook stranici!