Recepti 03. listopada 2014.

Švedski pokladni uštipak - semla

gastro postao gastro.24sata.hr
Pokladnica s dalekog sjevera Europe

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 4

Tijesto

  • 5 žlica maslac, slani
  • 1.50 žlica kvasac, svježi
  • 1 prstohvat sol
  • 3 mala žlica šećer, kristal
  • 3 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 1 mala žlica kardamon u prahu
  • 1 kom jaje kokošje

Nadjev

  • 200 g marcipan
  • 0.50 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 1.50 šalica vrhnje za šlag
  • šećer, u prahu

Priprema

  1. Rastopite maslac, dodajte mlijeko i zagrijte. Izmrvite kvasac pa dodajte malo mješavine maslaca i mlijeka dok se kvasac ne rastopi. Dodajte ostatak mlijeka i maslaca, sol, šećer, kardamom i većinu brašna (ostavite malo za razvlačenje).
  2. Izradite tijesto. ostavite ga da se diže 40 min. Razvaljajte tijestom pa šalicom napravite 16-20 uštipaka. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se tijesto diže još 30 min.
  3. Premažite ih razmućenim jajem i pecite 10 min na 225°c. Kad se ohladi, odrežite vrh svakog uštipka. Izvadite dio tijesta iz sredine i stavite u zdjelu.
  4. U to izmrvite marcipan i dodajte malo mlijeka da se sve rastopi u mekanu smjesu. Time napunite uštipke. Istucite vrhnje pa njime prekrijte smjesu. Vratite im “poklopac” i pospite šećerom u prahu.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.