gastro postao
Pokladnica s dalekog sjevera Europe
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 4
Tijesto
- 5 žlica maslac, slani
- 1.50 žlica kvasac, svježi
- 1 prstohvat sol
- 3 mala žlica šećer, kristal
- 3 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1 mala žlica kardamon u prahu
- 1 kom jaje kokošje
Nadjev
- 200 g marcipan
- 0.50 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 1.50 šalica vrhnje za šlag
- šećer, u prahu
Priprema
- Rastopite maslac, dodajte mlijeko i zagrijte. Izmrvite kvasac pa dodajte malo mješavine maslaca i mlijeka dok se kvasac ne rastopi. Dodajte ostatak mlijeka i maslaca, sol, šećer, kardamom i većinu brašna (ostavite malo za razvlačenje).
- Izradite tijesto. ostavite ga da se diže 40 min. Razvaljajte tijestom pa šalicom napravite 16-20 uštipaka. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se tijesto diže još 30 min.
- Premažite ih razmućenim jajem i pecite 10 min na 225°c. Kad se ohladi, odrežite vrh svakog uštipka. Izvadite dio tijesta iz sredine i stavite u zdjelu.
- U to izmrvite marcipan i dodajte malo mlijeka da se sve rastopi u mekanu smjesu. Time napunite uštipke. Istucite vrhnje pa njime prekrijte smjesu. Vratite im “poklopac” i pospite šećerom u prahu.
Izvor Skuhatćute