gastro postao
Oduševite se ovom predivnom tortom
Ako još niste probali ovu tortu, zaista je vrijeme da to učinite! Mirisna torta od kave i kardamoma oduševit će vas svojom jednostavnošću, a opet dekadentnim okusom i mirisom. Možete ju poslužiti uz popodnevni čaj, kao novo lice vašeg blagdanskog izbora kolača ili jednostavno - za doručak! Jer zašto ne!
Sastojci:
- 210 g glatkog brašna
- 105 pšeničnog brašna od cjelovitog zrna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 žlice instant kave, usitnjene u fini prah
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma (možete i manje ako ne volite miris)
- 1/2 žličice soli
- 90 g šećera
- 210 g smeđeg šećera
- 113 g maslaca, sobne temperature
- 285 g punomasnog jogurta
- 2 jaja
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- Za preljev: 395 g kondenziranog mlijeka; 1 žlica maslaca;3 žlice jake crne kave; 60 g vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Namastiti pravokutnu posudu za pečenje maslacem
- U posudi izmiksati maslac i oba šećera - dok ne postane svijetlo i pjenasto
- Dodati jaja i miksati cijelo vrijeme.
- U posebnoj posudi pomiješati jogurt i kavu - da se smjesa izjednači i postane homogena
- U drugoj posudi, pomiješati oba brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kardamom
- Pola suhih sastojaka (smjesa brašna) dodati u maslac i miksati na najmanjoj brzini, dodati pola jogurta pa ostatak brašna i ostatak jogurta - neprestano miksajući
- Preliti smjesu u posudu za pečenje i peći 30 - 35 minuta, odnosno, testirati čačkalicom -dok ne izađe potpuno čista
- Pripremiti preljev: U posudi za kuhanje, na najmanjoj temperaturi, grijati kondenzirano mlijeko, kavu i maslac dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i uliti vrhnje za šlag te dobro promiješati.
- Preliti preko ohlađenog biskvita.
Po želji, ukrasite zrncima kave i poslužite!