Recepti 22. prosinca 2016.

Neki novi okusi: Mirisna torta s kavom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Oduševite se ovom predivnom tortom

Ako još niste probali ovu tortu, zaista je vrijeme da to učinite! Mirisna torta od kave i kardamoma oduševit će vas svojom jednostavnošću, a opet dekadentnim okusom i mirisom. Možete ju poslužiti uz popodnevni čaj, kao novo lice vašeg blagdanskog izbora kolača ili jednostavno - za doručak! Jer zašto ne!

Sastojci:

  • 210 g glatkog brašna
  • 105 pšeničnog brašna od cjelovitog zrna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice instant kave, usitnjene u fini prah
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma (možete i manje ako ne volite miris)
  • 1/2 žličice soli
  • 90 g šećera
  • 210 g smeđeg šećera
  • 113 g maslaca, sobne temperature
  • 285 g punomasnog jogurta
  • 2 jaja
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • Za preljev: 395 g kondenziranog mlijeka; 1 žlica maslaca;3 žlice jake crne kave; 60 g vrhnja za šlag

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Namastiti pravokutnu posudu za pečenje maslacem
  3. U posudi izmiksati maslac i oba šećera - dok ne postane svijetlo i pjenasto
  4. Dodati jaja i miksati cijelo vrijeme.
  5. U posebnoj posudi pomiješati jogurt i kavu - da se smjesa izjednači i postane homogena
  6. U drugoj posudi, pomiješati oba brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kardamom
  7. Pola suhih sastojaka (smjesa brašna) dodati u maslac i miksati na najmanjoj brzini, dodati pola jogurta pa ostatak brašna i ostatak jogurta - neprestano miksajući
  8. Preliti smjesu u posudu za pečenje i peći 30 - 35 minuta, odnosno, testirati čačkalicom -dok ne izađe potpuno čista
  9. Pripremiti preljev: U posudi za kuhanje, na najmanjoj temperaturi, grijati kondenzirano mlijeko, kavu i maslac dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i uliti vrhnje za šlag te dobro promiješati.
  10. Preliti preko ohlađenog biskvita. 

Po želji, ukrasite zrncima kave i poslužite! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.