Ne, ovo nije još jedan klasičan recept za mađaricu! Ovo je specijalno izdanje mađarice s kremom od bijele čokolade i badema u obliku torte!
Mađarica je svakako kolač za koji se uvijek traži komad više, a najviše se priprema za Božić, Uskrs te ostale svečane prigode. Bez obzira želite li samo malo razbiti monotoniju vaše božićne ponude ili ste u potrazi za nekom specijalnom blagdanskom tortom ovo je pravi recept za vas!
U nastavku pogledajte recept sa slikama kako jednostavno pripremiti ovu ukusnu, čokoladnu tortu!
KAKAO KORE
- 400 g glatkog brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 150 g šećera
- 150 g margarina sobne temperature
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
KREMA OD BIJELE ČOKOLADE
- 500 ml mlijeka
- 60 g gustina
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g bijele čokolade
- 150 maslaca
- 100 g prženih, mljevenih badema
- nekoliko kapi arome badema
- pekmez od višanja
ČOKOLADNA GLAZURA
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 g kiselog vrhnja
- 5 žlica šećera u prahu
PRIPREMA
- Sve sastojke za kore stavite u zdjelu pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još kiselog vrhnja. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
- Uzmite veći komad tijesta i malo ga razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Premjestite tijesto na masni papir, tanko ga razvaljajte pa izrežite u oblik kruga (za formiranje kruga koristite dno kalupa za torte Ø28 cm) pa zajedno s papirom za pečenje premjestite na lim za pečenje.
- Koru pecite 8 minuta na temperaturi od 180 °C. Ispecite ukupno pet ovakvih kora. Višak tijesta nemojte baciti! Napravite nekoliko ukrasa za tortu u obliku zvjezdica, srca... Kasnije zvjezdice možete prošarati čokladom i dodatno ukrasiti po želji.
- Ohlađene kore premažite tankim slojem pekmeza od višanja, a zatim i vrućom kremom od bijele čokolade i badema.
- Za pripremu kreme malo mlijeka izmutite s gustinom, šećerom i vanilin šećerom, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. U vrelo mlijeko dodajte razmućeni gustin pa kuhajte kremu na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
- U vruću kremu dodajte bijelu čokoladu, maslac i malo arome badema pa miješajte dok se čokolada i maslac ne otope. Na kraju umiješajte pržene, mljevene bademe.
- Svaku koru i rub torte premažite vrućom kremom. Zadnju koru okrenite naopako, tako da sloj namazan s pekmezom od višanja bude okrenut prema dolje. Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju premažite čokoladnom glazurom.
- Za pripremu čokoladne glazure čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s kiselim vrhnjem i šećerom u prahu.
- Tortu prije posluživanja dobro rashladite, a poželjno je da odstoji u hladnjaku preko noći kako bi kore omekšale.
- Po želji tortu dekorirajte naribanom bijelom čokoladom, jestivim šljokicama te keksićima koje ste napravili od viška tijesta!