Kolumne 22. prosinca 2016.

Mađarica torta s bijelom čokoladom

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršena torta za vaš blagdanski stol!

Ne, ovo nije još  jedan klasičan recept za mađaricu! Ovo je specijalno izdanje mađarice s kremom od bijele čokolade i badema u obliku torte!

Mađarica je svakako kolač za koji se uvijek traži komad više, a najviše se priprema za Božić, Uskrs te ostale svečane prigode. Bez obzira želite li samo malo razbiti monotoniju vaše božićne ponude ili ste u potrazi za nekom specijalnom blagdanskom tortom ovo je pravi recept za vas!

U nastavku pogledajte recept sa slikama kako jednostavno pripremiti ovu ukusnu, čokoladnu tortu!

KAKAO KORE

  • 400 g glatkog brašna
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 150 g margarina sobne temperature
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja

KREMA OD BIJELE ČOKOLADE

  • 500 ml mlijeka
  • 60 g gustina
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g bijele čokolade
  • 150 maslaca
  • 100 g prženih, mljevenih badema
  • nekoliko kapi arome badema
  • pekmez od višanja

ČOKOLADNA GLAZURA

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 5 žlica šećera u prahu

PRIPREMA

  1. Sve sastojke za kore stavite u zdjelu pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još kiselog vrhnja. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

  1. Uzmite veći komad tijesta i malo ga razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Premjestite tijesto na masni papir, tanko ga razvaljajte pa izrežite u oblik kruga (za formiranje kruga koristite dno kalupa za torte Ø28 cm) pa zajedno s papirom za pečenje premjestite na lim za pečenje.

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

  1. Koru pecite 8 minuta na temperaturi od 180 °C. Ispecite ukupno pet ovakvih kora. Višak tijesta nemojte baciti! Napravite nekoliko ukrasa za tortu u obliku zvjezdica, srca... Kasnije zvjezdice možete prošarati čokladom i dodatno ukrasiti po želji.

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

  1. Ohlađene kore premažite tankim slojem pekmeza od višanja, a zatim i vrućom kremom od bijele čokolade i badema.
  2. Za pripremu kreme malo mlijeka izmutite s gustinom, šećerom i vanilin šećerom, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. U vrelo mlijeko dodajte razmućeni gustin pa kuhajte kremu na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
  3. U vruću kremu dodajte bijelu čokoladu, maslac i malo arome badema pa miješajte dok se čokolada i maslac ne otope. Na kraju umiješajte pržene, mljevene bademe.
  1. Svaku koru i rub torte premažite vrućom kremom. Zadnju koru okrenite naopako, tako da sloj namazan s pekmezom od višanja bude okrenut prema dolje. Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju premažite čokoladnom glazurom.

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

  1. Za pripremu čokoladne glazure čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s kiselim vrhnjem i šećerom u prahu.
  2. Tortu prije posluživanja dobro rashladite, a poželjno je da odstoji u hladnjaku preko noći kako bi kore omekšale.
  3. Po želji tortu dekorirajte naribanom bijelom čokoladom, jestivim šljokicama te keksićima koje ste napravili od viška tijesta!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.