gastro postao
Recept engleskog chefa Tristana Welcha na jednostavan će način podići vaše kuhanje na neku novu, još neistraženu razinu...
Spoj hrena i špinata u ovoj je kombinaciji nešto drugačiji od klasičnog. Od hrena se priprema ledena granita nalik slatkim verzijama od voća koja se zatim servira na toplom tostu uz finu, gustu juhu od špinata, poriluka i krumpira. Ova će juha biti idealan dodatak svakom stolu jer će na neobičan, ali neodoljivo ukusan način iznenaditi baš svako nepce.
Potrebno vam je:
- 1 litra pilećeg temeljca
- 400 ml mlijeka
- 1 žličica sušenog timijana ili dvije grančice svježeg timijana
- 2 kom lovorovog lista
- 450 g krumpira
- 400 g špinata
- 2 veća poriluka
- Sol, papar
- Ulje
Za granitu od hrena trebat će vam:
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice ribanog hrena
- Baguette
- Sol
Priprema:
- Najprije pripremite granitu od hrena tako da u blender ubacite hren, a zatim mu dodate mlijeko.
- Začinite soli pa sve zajedno blendajte.
- Prebacite u posudicu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na sat vremena.
- Pomoću vilice povremeno ostružite granitu kako bi dobila kristaliće nalik na granitu.
- Dok se granita hladi, pripremite juhu tako da najprije pomiješate temeljac i mlijeko, timijan i lovor.
- Stavite na laganu vatru i pustite da zavrije.
- U posebnoj posudi zagrijte ulje pa mu dodajte nasjeckani krumpir i poriluk. Pustite da se pokriveno kuha na laganoj vatri, oko 7 minuta, dok poriluk ne omekša.
- Mješavinu mlijeka i temeljca dodajte povrću i kuhajte na laganoj vatri dok krumpir ne omekša.
- Maknite lovorov list i timijan.
- Pustite da juha zavrije, dodajte sjeckani špinat pa kuhajte još minutu.
- Juhu prebacite u blender i pretvorite u pire. Vratite je u posudu, začinite soli i paprom.
- Baguette narežite na kriške, pospite ga s malo maslinovog ulja i tostirajte.
- Na svaku krišku dodajte malo granite od hrena i poslužite uz toplu juhu.
Dobar tek!