Špajza 23. prosinca 2017.

Mala enciklopedija začina: 13. Limunska trava

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Limunska trava daje nezamjenjiv aromatičan i limunasti miris kuhinji Jugoistočne Azije.

Limunska trava je točno to što joj ime govori, biljka izgledom slična travi čiji listovi imaju miris i okus limuna. Jako je popularna u vijetnamskoj i tajlandskoj kuhinji, no sve se češće koristi i u zapadnjačkoj budući da njezin kompleksan okus poboljšava okus raznim jelima. Pomalo opor limunast okus savršen je za malo pikantnija jela, a nezaobilazan je sastojak curryja. Zbog svog osvježavajućeg okusa sjajan je dodatak desertima i koktelima.

 

Možda vas zanima... Igrajte se: Napravite maslac sa začinima Špajza

 

U azijskoj kuhinji limunska trava uobičajeni je začin. Okusom podsjeća na limun, a može se koristiti sušena, mljevena ili svježa. Stabljike su dovoljno čvrste da posluže kao štapići za ražnjiće, ali ih prije uporabe valja namakati desetak minuta. Rabite li svježu, odrežite vrh, ogulite vanjski sloj i malo je prignječite kako bi otpustila aromu. Sušene namočite u vrućoj vodi prije upotrebe.

 

limunska trava | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Upadljiva, tropska trava s vlaknastim špičastim listovima, limunska trava ili vlaska brzo se formira u velike, guste grmove. Ako je zimu provela unutra može cvjetati u umjerenoj klimi. Gomoljasta baza daje nezamjenjiv aromatičan i limunasti miris kuhinji Jugoistočne Azije. Iako ju je prije bilo teško pronaći izvan te regije, danas je posvuda dostupna zahvaljujući tajlandskoj, malezijskoj, vijetnamskoj i indonezijskoj hrani.

Limunska trava može iskoristiti na razne načine, osvježit će teška mesna i masna jela, a osim stabljike iskoristivi su i listovi. Kao začin koristi se donji dio stabljike koji je bijele i blijedozelenkaste boje. Potrebno je oguliti barem dva sloja stabljike i presjeći je na pola kako biste je rastvorili u slučajevima kad se cijela stavlja u jela. Ako se pak koristi u salatama, stabljiku na dijelu gdje je mekana treba sitno nasjeckati na kolutiće. Sjajno se slaže s morskim plodovima i ribom, a nećete pogriješiti ni budete li je koristili u jelima s piletinom.

 

Možda vas zanima... Domaće delicije: Marinirani sir u začinima Recepti

 

Ljeti se od limunske trave i mente može napraviti savršen ledeni čaj, a uz dodatak korijena sladića dobit ćete savršen zdrav i osvježavajući napitak. Čaj od limunske trave ima ljekovita svojstva, djeluje smirujuće, ublažava simptome prehlade, bolove u mišićima, glavobolju i poboljšava probavu. Za čaj je najbolje koristiti listove svježe biljke, dovoljno ih je samo ubaciti u hladnu vodu i ostaviti da uzavre. Neka ostane u vodi dvadesetak minuta i tek onda se procijedi.

Isprobajte limunsku travu u ovim receptima:

Piletić ražnjići s limunskom travom

Gratinirani brancin na povrću

Piletina s limunskom travom i indijskim oraščićima

Brancini na žaru s umakom od đumbira

Saznajte sve i o drugim začinima u našoj maloj enciklopediji:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.