Špajza 23. siječnja 2018.

Mala enciklopedija začina: 20. Češnjak

Češnjak
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao jedna od najviše korištenih namirnica češnjak je nezaobilazan dio svake kuhinje; aromatični začin bez kojeg bi gastronomija bila nezamisliva.

Povijest bijelog luka stara je više od sedam tisuća godina, a prvi zapisi potječu iz Kine, iz 5.000. g. pr.Kr. Poznavale su ga sve stare civilizacije, a i danas je jedna od rijetkih biljaka poznata diljem svijeta. 

Domovina češnjaka je srednja Azija, a nakon što je osvojio Egipat (Tutankamon je naredio da se njegova grobnica obloži češnjakom kad bude u nju polagan jer su stari Egipćani vjerovali u njegova sveta svojstva) dopremljen je u Europu. Ljudi su ga uzgajali u Grčkoj, Italiji i Indiji, gdje se nisu bojali njegovog intezivnog mirisa. Godine 1548. uvezen je i u Veliku Britaniju s područja Sredozemlja, gdje je rastao u izobilju. Tijekom povijesti ogrlice od češnjaka služile su za tjeranje demona, vukodlaka i vampira jer se vjerovalo da češnjak ima mistična svojstva.

 

Možda vas zanima... Bez muke: Očistite češnjak brzo i efikasno - evo kako! Špajza

 

Češnjak (Allium sativum) je jednogodišnja ili dvogodišnja povrtna kultura s razvijenom lukovicom koja se koristi kao začin i lijek. Lukovica se sastoji od 10-20 malih lučića – češanja koji su obavijeni čvrstom bijelom ili crvenkastom suhom ljuskom. Stoljećima se koristi kao začin i kao lijek vrlo širokog spektra djelovanja.

Češnjak je jednako koristan kada se upotrebljava i kao svjež i kao kuhan i kao pečen. Jedan je od najčešćih začina "samo se ne stavlja u neke kolače” reći će jedan poznati kuhar želeći naglasiti sveprisutnost u kuhinji ovoga čuda od biljke.

Prepoznatljiv po oštrom mirisu i ljutkastim aromama gotovo nema jela kojem češnjak ne može "udahnuti život“. Osim gastronomske priče, zanimljiva je i ona zdravstvena, a češnjak svakim danom bilježi sve više znanstvenih potvrda blagotvornosti.

Ljekovitost češnjaka

Ljekovita svojstva češnjaka poznata su od davnina. Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba. I današnja moderna znanost potvrđuje iznimne moći te "banalne“ namirnice. Tako primjerice zbog jedinstvenog sadržaja spoja pod imenom alicin češnjak posjeduje protuvirusno i antibakterijsko djelovanje.  Stoga, iako se često ne glorificira kao neki egzotičniji sastojci i biljke, obični češnjak ima ozbiljne znanstvene potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno djelovanje češnjaka potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza.

Češnjak se dovodi u vezu s povoljnim utjecajem na zdravlje srca i krvnih žila. Unos češnjaka može povoljno utjecati na razinu ukupnog kolesterola i LDL kolesterola. Može biti vrijedna pomoć i u snižavanju krvnog tlaka u pacijenata s povišenim sistoličkim krvnim tlakom.

 

Možda vas zanima... Za slasnija jela: Ulje od češnjaka Špajza
 

Češnjak u kuhinji

Najjednostavniji i najbrži način uživanja u aromama češnjaka je priprema kruha s češnjakom (garlic bread). Jednostavno namažite kruh s maslacem te ga stavite u pećnicu na nekoliko minuta ili ga prepecite na tavici. Dok je kruh još topao, uzmite prepolovljeni režanj češnjaka i premažite površinu kruha njime. Ovako pripremljeni kruh odlično pristaje uz juhe. Slično, pripremate li bruschette, češnjak je neizostavan sastojak, a mi preporučamo da isprobate sljedeće recepte:

Zelene bruschette

Bruschette s inćunima i rajčicama

Bruschette s rajčicama i rukolom

Bruschette s kozicama

Češnjak je omiljeni sastojak za pripremu marinada, dressinga i umaka, u kojima, osim što djeluje antibakterijski, daje i posebne arome. Tako je primjerice umak Tzatziki neizostavan dio grčke kuhinje te izvrsno pristaje uz mesna jela s grila. I tajlandska Sriracha zahtijeva češnjak. Bez češnjaka je nezamisliv i popularni Pesto, ali i drugi umaci okusno će profitirati dodatkom češnjaka:

Veloute umak

Brzi umak od rajčice

Šalša od bijelog luka

Taco umak

 

češnjak | Author: Thinkstock Thinkstock

Češnjak se vrlo često upotrebljava u kuhanju čime se njegova aroma mijenja. Zagrijavanjem, naime, "slabi“ njegova ljutina te se razvijaju slatke, orašaste arome. Češnjak je stoga idealan dodatak za pripremu ukusnih juha poput juhe od mrkve i češnjaka ili juhe od špinata.

Narezan na ploške ili protisnut češnjak pristaje u svako slano jelo: od toplih umaka za tjesteninu, jela pripremljenih u woku, do rižota ili druga jela od žitarica. Nećete pogriješiti ni pečete li meso s češnjakom:

Pečeno pile s češnjakom 

Aromatična svinjetina 

Zec na provansalski 

Pileća prsa punjena češnjakom i rajčicom

Piletina s limunom i češnjakom

Posebno pristaje uz ribu i plodove mora:

Škampi s češnjakom

Marinirana hobotnica s roštilja 

Bijela morska riba na gradelama

Brancin iz pećnice s povrćem

Jeste li znali?

Do prvog zapisanog štrajka u povijesti, koji se zbio u starom Egiptu došlo je upravo zbog izbacivanja češnjaka iz svakodnevne prehrane robova.

Saznajte sve i o ovim začiima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

Kim

Kumin

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.