Špajza 23. siječnja 2017.

Za slasnija jela: Ulje od češnjaka

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogato i puno okusa, domaće ulje od češnjaka bit će savršen dodatak različitim jelima. Okušajte se u pripremi, zbilja se isplati!

Ulje od češnjaka na sjajan će način začiniti baš svako vaše jelo. Riba, meso, povrće i različiti prilozi dobit će na bogatijim aromama uz samo nekoliko kapi ovog ulja. Pripremite ga u većim količinama, spremite poput svakog drugog ulja i koristite po potrebi. Poslužite ga uz omiljena jela i dopustite si neka nova uživanja.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za pripremu ulja od češnjaka trebat će vam samo dva sastojka - kvalitetno maslinovo ulje i češnjak. Priprema je jednostavna, a jedino na što trebate obratiti pažnju jest da češnjak ne zagori. 

Glavicu češnjaka dobro očistite. Stavite režnjeve na običnu tavu i prije nego što ste upalili vatru, dodajte dvije šalice ulja. Koristiti možete i suncokretovo ili neko drugo ulje, no okusi će biti puno jači i raskošniji upustite li se u pripremu s maslinovim uljem.

Upalite vatru na srednju jačinu. Neka se pojave manji mjehurići, ali nemojte dopustiti da se češnjak počne pržiti. Ulje treba ostati tek zagrijano. Kuhajte 15 minuta do pola sata, ovisno o boji češnjaka. Poprimi li smeđu boju, izvadite ga ranije. Ipak, što ga duže držite u ulju, okusi će biti jači. 

Kada ste postigli optimalnu jačinu, izvadite češnjak, a ulje ohladite. U staklenku ili manju bočicu ubacite taj isti češnjak pa dodajte ulje. Ono može stajati do dva tjedna, no ne sumnjamo da ćete ga u potpunosti iskoristiti i ranije.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.