Estragon poznat i kao taragon, začinsko je bilje bogate arome. Potječe iz južne Europe gdje se i danas često koristi. Još ga se može naći u Sibiru, Aziji i Sjevernoj Americi. U prošlosti se smatralo da ima moć iscjeljivanja ugriza svih otrovnih bića.
Postoje dvije vrste estragona, francuski i ruski estragon. Francuski estragon ima dugačke, tamnozelene, uske listove jake arome. Listovi ruskog estragona su dugi, zeleni i nešto grublje teksture. Potječe iz Sibira te ga krasi iznimna otpornost. Rodi također u sitnim glavicama tijekom ljeta.
Francuski estragon ima jaču aromu i osjetljiviji je za uzgoj. Rast će najbolje na toplim i suhim mjestima, a zimi ga je potrebno zaštititi. Ne voli vlagu. Obnovite biljke svake tri godine jer s vremenom gube okus.
Ruski estragon je puno otporniji i raste u svim uvjetima. Podnosi sve vrste tla i raste najbolje na osunčanim mjestima.
U loncima će također vrlo dobro rasti pa ako nemate vrt, možete ga jednako dobro uzgojiti. Lonac mora biti dosta velik. Biljku redovito zalijevajte, ali pripazite da nema previše mokro korijenje. Zalijevati je najbolje ujutro. Zimi držite zemlju suhom, a lonac položite na hladno mjesto, ali zaštite od mraza.
Kako koristiti estragon?
Ako ga se diskretno koristi, daje ugodnu, duboku notu zelenim salatama. Vrlo je dobar u marinadama za meso i divljač, kao i za aromatiziranje kozjeg sira te fete čuvane u maslinovom ulju.
Cijele grančice mogu se koristiti kao podloga ispod ribe ili s pečenom piletinom i zečetinom. Od estragona se pravi aromatični biljni ocat, a najčešće se koristi u senfovima i maslacu. Daje svjež, biljni miris gljivama, artičokama i raguima od ljetnog povrća; s rajčicama je dobra gotovo kao i bosiljak.
Rabite li estragon umjereno, pojačat ćete okus drugog bilja. Ovaj je začin ključan za začinski mješavinu od finih trava (fines herbes) i slične biljne mješavina, umake berarnaise i tartar. Dobro se slaže s artičokoma, šparogama, jajima, ribom i morskim plodovima, krumpirom, peradi, rajčicama i tikvicama.
Listovi su slatkasto aromatični, uz naznake borovine, anisa i slatkoga korijena. Okus je jak, ali fin s notama pikantnog anisa i bosiljka, te ostavlja slatkas oskus u ustima. Može se koristiti i za aromatiziranje maslaca ili octa.
Isprobajte estragon u ovim receptima:
Losos s preljevom od estragona
Kokoš u pikantnom piri-piri umaku
Tuna sa salatom od začinskog bilja
Saznajte sve i o ovim začinima: