Sadrži više karotena od mrkve te je odličan izvor minerala i vitamina. Mješavinu različitog samoniklog bilja stanovnici Dalmacije obično nazivaju mišancija, a među tim biljem se često nalazi i maslačak. Cvjetovi su ugodnog okusa, a od njih možete pripremiti sirup, koji se često naziva medom od maslačka, zbog njegove gustoće i sličnosti u strukturi. Sirup se koristi za zaslađivanje čaja, a žlicu sirupa uzmite za lijek.
Osim što je ljekovit, sirup je ugodnog okusa, a možete mu dodati sok limuna i naranče. Listovi maslačka beru se prije cvatnje maslačka. Zeleni radič pripremite na salatu s kuhanim jajima i krumpirom, a po vitaminskom bogatstvu, listovi nadmašuju špinat i rajčicu.
Svježe listove možete zaliti vrelom vodom i skuhati čaj, a možete ih sušiti u hladu i spremiti u hermetički zatvorene limene kutije. Od njih pripremite čaj - preko žlice sušenih listova prelijte 2 dl vrele vode i nakon 15 minuta procijedite. Kao što se suše i listovi, na suhom i hladnome mjestu s dobrim protokom zraka možete posušiti i korijen maslačka.
Najbolje ga je vaditi u rano proljeće. Prije sušenja korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na manje komadiće, a kad postane krhki pod prstima, osušen je. Suhi korijen maslačka tako osušen zadržava ljekovita svojstva i do godinu dana, a čuvajte ga u staklenci na suhom i tamnome mjestu.
Zelene listove maslačka iskoristite za zelene smoothieje, s dodatkom nekog voća.