Kolumne 11. travnja 2017.

Šarena proljetna salata sasvim novih okusa i mirisa

Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne morate otići na tržnicu ili u neki trgovački centar da bi nabavili namirnice za salatu. Najjednostavnija, najjeftinija i najzdravija opcija je samoniklo bilje iz prirode. Proljeće nam nudi obilje raznovrsnog samoniklog bilja, nutritivno vrlo bogatog i zaista je velika šteta ne iskoristiti ove blagodati.

Dakle, izađite u prirodu (na livade i u šumu) i daleko od prometnica uberite maslačak, stolisnik, tratinčice i ljubičice te pripremite salatu u kojoj ćete uživati okusom, mirisom i očima... 

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

Osim toga, boravit ćete u prirodi te ćete i tako doprinijeti vašem zdravlju.

Možda vas zanima... Proljetna salata s rotkvicama, pirom i kozjim sirom Recepti

Sastojci za šarenu proljetnu salatu:

• listovi mladog maslačka
• listovi mladog stolisnika
• listovi mlade tratinčice
• luk vlasac ili mladi luk
• cvjetovi i listovi ljubičice
• 1 konzerva (280 g) kukuruza šećerca u zrnu

Za preljev:
• 3 jušne žlice bučinog ulja
• sok od jednog limuna
• ½ čajne žličice himalajske soli
• 6 jušnih žlica vode

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

Priprema
1. Kukuruz šećerac ocijedite i isperite pod mlazom tekuće vode.
2. Listove maslačka, stolisnika, tratinčice i ljubičice te vlasac operite i posušite.
3. Sve osim cvjetova ljubičice, narežite i stavite u veću posudu. Dodajte i zrna kukuruza.
4. U posebnoj posudi pomiješajte bučino ulje, limunov sok, sol i vodu. Količinu i omjere sastojaka odredite prema ukusu.
5. Sve prelijte preljevom i promiješajte.
6. Neposredno prije posluživanja salatu ukrasite cvjetovima ljubičice.

 | Author: Ivanka Brček Ivanka Brček

Uživajte okusom, mirisom i okom u zdravoj proljetnoj salati!

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.