gastro postao
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Jednostavno
Consomme od jagoda
- 250 g jagoda
- 2 žlica secera
- 0.50 limuna(sok)
Sladoled od bosiljka
- 1 zumanjak
- 2 žlica secera
- 150 ml vrhnja za slag
- 50 ml mlijeka
- 0.50 šaka bosiljka
Keks sa zrncima kakaa
- 50 g brasna
- 30 g maslaca
- 1 žlica secera
- soli
- voda
- drobljena kakao zrna
Ukrasi
- sumske jagode
- listici bosiljka
- kandirane ljubicice
Priprema
- Zakuhati jagode zajedno sa šećerom i sokom limuna. Maknuti s vatre i ostaviti da se ohlade. Preko noći ih ostaviti u cjedilu i pustiti da se sok potpuno iscijedi bez pritiskanja jagoda.
- Za keks pomiješati sve sastojke i ostaviti u hladnjaku pola sata. Nakon toga razvaljati tijesto i posuti zrncima kakaa. Peći u zagrijanoj pećnici na 160°C 15-20min. Kada je na pola pečeno izrezati kekse i vratiti da se ispeće do kraja.
- Za sladoled aromatizirati vrhnje i mlijeko bosiljkom; zakuhati ga i ostaviti da se ohladi te ga potom zajedno s listovima bosiljka izmiksati. Dobivenu smjesu procijediti. Žumanjak tući sa šećerom i dodati mu smjesu bosiljka. Kuhati na pari dok se ne počinje zgušnjavati. (78°C) Ohladiti i ubaciti u aparat za sladoled. (Ili u zamrzivac uz povremeno mijesanje).
- Još jedan način serviranja