gastro postao
Meso kokoši i pijetla ili kopuna, oduvijek je bilo posebno cijenjeno, a s vremenom i globalnim uzgojem pilića - potisnuto je u drugi plan.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 513
Potrebno vam je
- 1 kg kokoš (cijela, prosjek )
- 1 žličica kim
- 1 žličica estragon
- 1 žličica mljeveni cimet
- 1 žličica korijander
- 1 žličica cajenski papar
- 1 žličica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 3 žlica vinski ocat
- 4 režanj češnjak
- 2 kom ljubičasti luk
- 2 kom feferon
- 400 g rajčica, crvena
- 1 žlica pasirana rajčica (passata)
- sol
- papar
- riža, nepolirana
Priprema
- U zdjelicu stavite kim, cimet, estragon, korijander i kajenski papar ili piri piri papriku. Zalijte ih s octem, dodajte šećer i sve dobro promiješajte.
- Kokoš narežite na komade.
- Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Prepržite ih kratko u velikoj tavi. Dodajte komade mesa, te pržite sve još 5 minuta.
- Zatim dodajte kolutiće od sjemenki očišćenih crvenih papričica, sjeckane rajčice i pasiranu rajčicu.
- Umiješajte pripremljene začin iz zdjelice, začinite solju i paprom, te ostavite neka provrije. Kuhajte na laganoj vatri poklopljeno, uz povremeno miješanje oko 45 minuta.
- Na veliki tanjur posložite kuhau rižu. Meso u piri piri umaku prebacite velikom žlicom na rižu i poslužite.
Izvor Skuhatćute