Špajza 04. siječnja 2018.

Mala enciklopedija začina: 15. Kim

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kim (lat.Carum carvi) jedan je od najstarijih poznatih začina iz porodice Apiaceae. Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-te godine p. n. e., a u pisanim spomenicima spominje ga Karlo Veliki.

Kim raste u srednjoj Europi, sjevernom dijelu Azije i Afrike. Dvogodišnja je biljka koja raste na travnatim i plodnim livadama, a raste i pored puta. Kimu odgovaraju mjesta koja su sunčana, vlažna, hladna, trpi visoke temperature, dok nešto slabije podnosi mraz. Rasprostranjen je po cijeloj Europi, kao i po azijskim i afričkim zemljama Mediterana. Jestiv dio biljke je plod, list i korijen, a najčešće se koristi plod. Kao korov raste po planinskim i nizinskim livadama, te vrtovima i plantažama Europe, Azije i Afrike.

 

Možda vas zanima... Genijalna domaća tjestenina sa začinskim biljem Špajza

 

Kako bi otjerali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sijanja kima stari su Grci glasno psovali i kleli. Kao začin odavno je osvojio svijet, ali je dobro poznat i kao lijek, u biljnoj medicini, prvenstveno kao sredstvo protiv stvaranja plinova i nadutosti. Najviše se koristi u liječenju različitih crijevnih bolesti.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kim u kulinarstvu

Kim je začin koji ima ukus sličan papru, pikantan je, ljut a ima opor miris i ukus, dok stabljika miriše lijepo i koristi se za pripremu kozmetičkih preparata.

Kim je klasičan začin teškoj hrani: jelima od krumpira, mahunastog povrća, kupusa i dodatak je pecivu. Listovi kima imaju okus peršina i kopera, pa je izvrstan dodatak juhama i salatama. Korijen se može kuhati, kao svako drugo povrće. Plodovi su omiljeni naročito u židovskoj, sjeverno i istočno europskoj kuhinji, kao začin pecivima od raži, gulašu, siru, kolačima, jabukama i rakiji. Ni nakon dužeg vremena plodovi kima ne gube na kvalitetu i aromi. Od kima se rade i likeri i rakije.

 

Možda vas zanima... Ugrijte se toskanskim povrtnim savršenstvom Recepti

 

U Francuskoj, sir se često začinjuje kimom kako bi se pojačao ukus i miris ove odlične kombinacije! Kada koristite kim, nemojte koristiti druge začine osim papra i soli, kako ne biste pokvarili ukus! 

Isprobajte kim u ovim receptima:

Juha od cikle

Štapići od vina

Palačinke s nadjevom od kiselog kupusa

Mirisna juha od sira na tirolski

Goveđi gulaš s mrkvom

Brze slane pogačice

Indijska juha od slanutka

Saznajte sve i o ovim začinima:

Peršin

Bosiljak

Ružmarin

Papar

Cimet

Đumbir

Klinčić

Lovor

Šafran

Zvjezdasti anis

Korijander

Kardamom

Limunska trava

Estragon

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.